Zaposleni u ŽRS su zanijemili  kada su bili svjedoci posjete Gorana Rubila tužioca Okružnog tužilaštva Doboj  Kabinetu generalnog direktora Draganu Savanovića koga je Rubil trebao saslušati u predmetu u kome  je trebao davno podignuti optužnicu protiv  Savanovića.

Radnici misle da su krađe direktora u ŽRS, poslije Rubilove posjete Savanoviću na radnom mjestu,  postale još javnije. Radnici se terete za male krađe, ako se tako može nazvati odnošenje litre pregorjela ulja i sličnih ”roba”, koje nemaju mateijalnu vrijednost, dok rukovodioci nekažnjeno i javno pred očima svih zaposlenih, privatnim ili službenim teretnim vozilima  odvoze, na kubike, tone, količine desetina i stotina komada, one koje su vidljive jer se vrše kamionima, putem otpremnica. Krađa koju vrrše ukovodioci u ŽRS je postala svakodnevna i javna.

Najsvježiji slučaj je primjer krađe gotovo deset kubika, prethodno obrađene daske debljine 5 cantimetara, u radionici Sekcije održavanja šinskih vozila, (OŠV) u Banja Luci.  Radnici su ovu krađu, pismeno prijavili izvršnom direktoru Poslova operacija Draganu Subašiću koju je izvršio rukovodilac Sekcije OŠV Banja Luka Siniša Janjetović. Janjetović je nakon obrade nekoliko kubika daske debljine 5 cm naložio njeno odvoženje kamionom za poznato lice na poznatu lokaciju, u banjalučkom naselju Šargovac.

Pismo upućeno na ime Dragan Subašić  v. d. izvršnog direktora Poslova operacija ŽRS, u kome radnici teško optužuju kradljivca objavljujemo u cijelosti:

”Banja Luka,

05.06. 2018. god.

Poštovani g.Subašiću,

 

U ime grupe radnika OŠV Banja luka moram da vas obavijestim o nepravilnostima u radu vd. direktora, g. Janjetović Siniše,naime radi se o sledećem;

-U periodu od 14.05-18.05 2018.god iz kruga OŠV Banja Luka je otpremljeno cca 6 m3 jelove daske (5 cm) ,a prema otpremnici (koja je bila na kapiji)je upućeno u Compex doo a kroz razgovor sa istom firmom oni neznaju ništa od toga.

-Dio iste građe je obrađen u našoj stolariji za NN lice.

-Dana 08.02.2018. vozilom Tam OŠV Banja luka u vrijeme pauze iz kruga je bez Otpremnice u pravcu Šargovca otjerano cca 3 m3 borove daske (5 cm).

-Radnici (bravari i lakireri) se koriste za privatne poslove,čak sa našim materijalima.

-Iz OŠV Prijedor se naručuju limovi za šahtove,privatno se rade i prodaju.

-Ovo je samo dio problema,a nadamo se da ćete tome posvetiti pažnju.

Napominjemo da se protiv pomenutog lica vodio postupak oko krađe aluminija.

-Pojedinim radnicima bez diplome Tehničke škole se omogućuje (za novac) da Rade ba mjestu inženjera (VI stepen npr.Pejaković Blagoja).

Pozdrav.”

 

Očekivano je bilo da direktor Siniša Janjetović javno nastavi kontinuitet krađa jer je iz predmeta ”Presa” i afere u kojoj genealnog direktora štiti njemu potčinjeni tužilac Rubil, jasno da je organizovani kriminal u ŽRS pod političkom zaštitom kojoj je podređena većina tužilaca Okužnog tužilaštva, ne samo u Doboju.

Jasno je da se na ŽRS, svako malo vremena desi nova krađa jer su počinioci pod zaštitom.

Nisu u pitanju male krađe roba, koje se mogu iznijeti u tašnama, torbama, ruksacima, koje se mogu prebaciti preko žice, odvesti u gepeku pitničkih automobila, krade se roba koja se izvozi kamionima u koje je tovari stručno lice, viljuškarista, viljuškarom.

Pamtimo na taj način ukradenih 30 hladnjaka za lokomotive u Doboju 2012. godine, počinioci krađe nikada nisu procesuirani, iako se do njih relativno lako moglo doći. Hladnjaci pojedinačne težine od 70 i 100 kg, kabasti, nisu se mogli iznijeti u radničklim tašnama, ni  ruksacima a niti u prtljažnicima putničkih automobila, nisu se mogli prebaciti ni preko ”žice”, a na kapiju su mogli izaći isključivo nalogom..

Krađa hladnjaka je organizovano izvršena uz učešće većeg broja učesnika, organizatori krađe su bili rukovodioci jer su angažovani viljuškaristi, vozači kamiona, portiri, drugi pomagači kod utovara, obezzbjeđeno je dosta vremena i rad noću.

Počinioci zvanično nikada nisu ni mogli biti otkriveni jer to nije bilo u interesu onioh koji su ih ”radili” na otkrivanju.

Hladnjaci su bili vjetar u leđa drugim potencijalnim lopovima, svih nivoa, od radnika do najviših ukovodilaca, nisu libili krasti u toku radnog vremena, poslije radnog vremena -popodne, noću.

Tako se u Doboju u junu mjesecu 218. godine, dogodila krađa mesinganih dijelova sa lokomotive, čija procjenjena vrijednost je 13000 KM, kako su objavljivali mediji u Republici Spskoj 28. juna 2018. godine Dobojska policija, je pema ivještajima medija, podnijela izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Doboj protiv poznatog počinioca, a prema našim saznanjima radi se o poslovođi na opravkama lokomotiva.

Mjesec dana prije krađe u Doboju, u Sekciji za OŠV Banja Luka je počinjena takođe krađa, ali u ovom slučaju  krađa  veće količine borove daske i to u toku radnog vremena i u ”sred bijela dana”. Svjedoci ove krađe su svi zaposleni radnici Sekcije za OŠV Banja Luka, a njih grupa se odvažila uputiti pismo izvršnom direktoru Draganu Subašiću, u kome za krađu optužuju direktora Sekcije OŠV Banja Luka, Sinišu Janjetovića.

Pošteni radnici, u cilju zaštite interesa firme u anonimnom pismu v. d. izvršnog direktora Poslova operacija Draganu Subašiću navode tačne datume kada je daska obrađivana i izvezena, radnici dalje navode firmu na čije ime je daska, vjerovatno fiktivno otpremljena, količinu daske i ime i prezime počinioca navedenog djela.

U istom pismu, radnici su naveli i krađu druge količine daske od februara mjeseca ove godine i vozilo kojim ja ta daska izvežena, tadašnju količinu ukradene daske i tačno vrijeme izvoza, kao i ostale nezakonite radnje direktora Sekcije Siniše Janjetovića, kojima se bavio u svom mandatu.

Šta je ovdje bitno naglasiti?

Bitno je naglasiti da je poznat počinilac djela, direktor Sekcije, da je lako identifikovati pomagače (viljuškaristu, vozača kamiona i portire), ali je takođe bitno naglasiti da Siniša sigurno nije ovo radio sam na svoju ruku bez saglasnosti, usmenog ili pismenog naređenja ili naloga naručioca, nalogodavaca, jer za krađu daske u po bijela dana u radno vrijeme u količini 3 m³ jednom, a potom 6 m³ drugi puta, nije moglo proći a da za to ne saznaju njegovi pretpostavljeni.

Raspolažemo informacijama da je zloupotrebljeno ime firme Compex d.o.o., na čije ime je izdana Otpremnica u cilju pravdanja ukradenih količina daske.

Važnu napomenu u anonimnom pismu su naveli radnici, prijavitelji, ovog ne slavnog djela, a ako se zna da se protiv Siniše Janjetovića već vodio postupak oko krađe aluminijuma, čudi što generalni direktor Janjetovića  po drugi puta imenuje za direktora Sekcije.

Pisali smo 2013. godine o ugovoru štetnom po ŽRS sa firmom Magrel iz Banja Luke, i da je Janjetović i tada bio jedan od glavnih aktera u stvorenoj aferi „Magrel“. Prema našim saznanjima predmet Magrel je konačno otvoren u Tužilaštvu Doboj i neka lica, učesnici afere Magrel su već saslušavana u tom predmetu.

Dragan Subašić je bio obavezan u najmanju ruku, pokrenuti disciplinski postupak i do okončanja istog suspendovati sa dužnosti rukovodioca Sekcije OŠV Banja Luka sve drugo predstavlja krivično djelo nečinjenja.

Nebi čudilo da se i drugi ugledaju na nečuvena postupanja kontraverznog dobojskog tužioca Gorana Rubila.