Da je nema trebalo bi je izmisliti. I dok čelnici Fudbalskog saveza RS upinju se iz petnih žila da dokažu da nam je Prva liga jedna od najboljih, organizovanijih, najpoštenijih na “starom kontinentu”, brojke kažu sasvim nešto drugo!

Ovaj put analiziraćemo posjetu, koja je u najmanju ruku sramna. Zajedno sa prvim djelom te podjeljenim ligama za Prvaka i Opstanak na 180 utakmica sakupilo se 66.900 gledalaca. Sve ukupno koliko jedna “Marakana” sakupi, o nekim većim stadionima i klubovima da i ne govorimo. U prosjeku 269 gledalaca po meču, ili ako ćemo biti zlobni, nešto malo familije svih aktera ,i to je to!

1 liga domaćin

Kada sve brojeve rastvorimo na tri cjeline, onda su podaci još tragičniji. Prvi dio lige (22. kola) gledalo je 55.900 gledalaca, ali kada je krenula podjela na “Prvaka” i “Opstanak” nastao je “kuršlus”. Onaj jači dio (Liga Za Prvaka) na 30 mečeva sakupio je 8.730 gledalaca (343),ai uz napomenu da je na jednoj utakmici na Gradskom stadionu, kada se sakupljala pomoć za Sofiju bilo prisutno 4.500! Bez toga, sve je jasno. U ligi za opstanak na 30 mečeva sakupilo je 2.270 gledalaca, ili u prosjeku po meču 75!

Žalosno je bilo gledati izvještaje iz Doboja, Šamca, Istočnog Sarajeva,… gdje u rubrici stoji 30, 50, 70….

1 liga-ostanak domaćin

Ovo sve bi bilo još tragičnije da u Ligi RS nije nastupao Borac iz Banjaluke koji je na svoje ime privukao 21.100 gledalaca, što znači trećinu od ukupne gledanosti.

Niže lige, ekipe poput Dubrava, Gorice iz Šipova, ili 13 Skojevki iz Grbavaca po gledanosti bili bi odmah iza Borca, ali to je već tema neke druge priče.

Ukoliko žele pozitivne pomake u FSRS moraju dobro izanalizirati šta i kako dalje, jer za fudbal nam gotovo niko i ne zna. Nema više radio prenosa, nema više Sportskog pregleda na RTRS, i uz poneki novinski člank, te portal, među kojima je i naš, teško se može očekivati da bude bolje. Medijski mrak i pričanje “uz vjetar” očigledno ne daju rezultate, a ako bi tjerali mak na konac, i ove brojke koje smo prezentovali su samo opis delegata meča, koji “od oka” procjeni brojnost na tribinama. U stvarnosti te brojke su još poraznije, i još bolnije, sada i bez Borca, od ljeta i “Marakana” će biti poluprazna za cijelu godinu Prve lige Republike Srpske.