Strastveni bratunački lovac i sportista Zoran Milosavljević poznatiji po nadimku Kokara, našao se u delikatnoj situaciji kada se susreo sa čoporom vukova i, zahvaljujući hrabrosti, prisebnosti, spremnosti i lovačkoj sreći, napravio je podvig odstrijelivši tri vuka na lokalitetu Crkvine ispod kote Bijela breza.

Ovo je jedinstven lovački podvig i rijetki su lovci koji u karijeri odstrijele tri ova predatora, a nezabilježen je slučaj da jedan lovac u jednom danu na jednom lokalitetu odstrijeli tri vuka.

Poznato je da se organizuju lovačke hajke na vuka u mnogim lovištima gdje se ove zvijeri prenamnože i pričinjavaju štetu, a u kojima učestvuje i po 100 lovaca. Međutim, najčešće se završavaju bez ulova.

Mnogi lovci ne odstrijele i ne vide vuka u cijeloj lovačkoj karijeri, a Kokara je imao lovačku sreću da u subotu, 21. novembra, na Aranđelovdan, sam odstrijeli tri vuka u jednom čoporu.

– Bio sam u svojoj brvnari na Crkvinama i pustio sam kerove, računajući da će eventualno otkriti, potjerati divlju svinju, koje su se premnožile i pričinjavaju štetu poljoprivrednicima u okolnim selima. Ubrzo su kerovi počeli da skiče i jedan je preplašen dotrčao. Potrčao sam prema obližnjem potoku gdje se čuo lavež, skičanje i režanje i ugledao čopor vukova koji su kidali i jeli mog kera – priča Milosavljević.

On kaže da je u čoporu bilo više od 15 vukova, da su kera rastrgli i pojeli, te da je ostala samo glava i kičma.

– Pucao sam. Nastao je metež među vukovima u potoku jer su se i dalje otimali za plijen. Uspio sam tri puta da pucam dok se čopor razbježao, a tri vuka su ostala pored rbata pojedenog kera – prisjeća se ovaj iskusni lovac.

On ističe da su vukovi veoma opasni predatori i štetočine, ali veoma oprezne zvijeri, te da znaju napasti i ljude kada su gladni ili kada uznemire čopor.

Kokara ističe da je odstrijelio alfa vuka, odnosno predvodnika ovog neobično velikog brojnog čopora, te jednu vučicu i mlađeg vuka.

– Znao sam da se čopor vukova kreće tim prostorom i dolaze do moje brvnare, ali nisam pretpostavljao da ih ima toliko – kaže Milosavljević.

On žali kera kojeg su mu, kako kaže, “kurjaci pojeli”, ali mu je satisfakcija što ga je osvetio, kao i stoku iz okolnih sela, koju su vukovi poklali u prethodnom periodu, što se često dešavalo.

Kokara kaže da nije upoznat o trenutnim pravilima koja regulišu nagrađivanje lovaca za odstrel vuka kao predatora, što je ranije bila praksa.

Nekadašnji običaj da građani, posebno stočari, daruju lovca koji odstrijeli vuka, ovdje je zaboravljen.

– Prošao sam kroz selo Osmače sa vukovima na haubi automobila, zatim kroz Srebrenicu i Bratunac, ali niko nije darivao ni čarape. Taj običaj je nestao. Međutim, važno je da je smanjen broj predatora koji pričinjavaju veliku štetu stočarima, tamane plemenitu divljač na ovom prostoru, a predstavljaju opasnost i za ljude i što sam ostvario lovački san i kuriozitet da u jednom danu odstrijelim tri vuka – ističe ovaj vrsni lovac, koji je i majstor karatea i trener bratunačkih karatista.