Najuspešniji srpski menadžer radi iz duboke sjenke i njegovi uspjesi, uz minimum eksponiranja u medijima, donijeli su mu maltene mitski status. Predstavljamo vam Vladicu Lemića, kontroverznog, ali obožavanog menadžera, jer nema fudbalera na ovim prostorima koji ne bi volio da mu baš Lemić upravlja karijerom. Jer onda ta karijera ima blistav sjaj.
Priča počinje 1966. godine. Igrao je i družio se sa banjalučkom rajom i trenirao u Borcu. Na leđima je nosio broj 11, podsjećao je na brza krila. Upisao je svoje ime u istoriji Borca kao pobjednik Kupa Maršala Tita 1988. godine, kasnije je izborio i povratak u Prvu ligu Jugoslavije, postigao neke važne golove, poput onog Metalistu iz Harkova u Kupu pobjednika Kupova, uvijek je bio na granici hoće li igrati ili ne, jer nesreća u sreći bila je ta što je Borac tih godina imao i više nego odličan sastav i nije svako mogao igrati u “crveno-plavom” dresu. Lemić je bio jedan od 15-16 šrafova Husnije Fazlića, Josipa Kuže, Stanka Poklepovića….Uvijek u službi ekipe, a volila ga je i publika….Rat u BiH bukti, Lemić je u najboljim godinama, odlazi u Belgiju u drugoligaša Herentals, a dobre igre preporučuju ga u prvu diviziju, u redove Lirsa, kojeg sa klupe vodi čuveni Erik Gerec. I tu počinje ova druga priča o Vladici Lemiću….

Usledio je vrtoglavi Lemićev uspon koji traje i do dan-danas. Jedan od naših dobro upućenih sagovornika iz menadžerskog svijeta nema sumnju:
-Mislim da je Lemić trenutno najjači svjetski fudbalski menadžer poslije Portugalca Žorža Mendeša. Time je sve rečeno!

Mit o Lemiću je rastao nevjerovatnom brzinom od početka novog milenijuma. Holandski mediji tvrde da se jedno vrijeme pitao bukvalno za sve u PSV-u, engleska štampa je pisala, citiramo, onevjerovatnim menadžerskim egzibicijama jednog Srbina u trouglu PSV – Čelsi – Vitese”.
-Niko u našem poslu u Srbiji nema slična poznanstva, sa toliko moćnim ljudima. Lemić se sastaje s Abramovičem, veliki je prijatelj, poslovni saradnik i po nekim informacijama kum s Predragom Mijatovićem. Postavljao je sportske direktore i trenere u holandskim klubovima, blizak je sa Hidinkom, Kerimovim, Arnesenom, Spaletijem, ljudima iz Zenita… Mnogo jak igrač – samo su neke od krilatice koje su pratile Vladicu Lemića.

Baza mu je Belgija, ali Lemić prema navodima dobro upućenih vrijeme dokolice provodi u blizini Banjaluke (okolina Bronzanog Majdana), gde ima ogromno imanje i kuću sa brojnim LCD televizorima velikog formata, na kojima prati zanimljive igrače iz regiona. Čisto kao zanimljivost, kažu da na tom imanju uzgaja mangulice i krave, “identične onim iz reklama za Milku”. Kada mu neko zapadne za oko veoma je uporan kako bi privolio igrača da ga zastupa, opet preko posrednika i menadžera manjeg formata.

Ima čvrste principe u poslu, jedan od njih je da odbija razgovore sa preambicioznim roditeljima koji svakodnevno opkoljavaju brojne fudbalske agente kako bi od njih obezbjedili finansijsku podršku za talentovanu djecu.
-Vlado mi je govorio da nikada ne ulazim u takve dilove s roditeljima, jer će mi se kad-tad obiti o glavu, pošto su ugovori o zastupanju igrača uvijek na tankim nogama. Nisam ga poslušao, a bio je potpuno u pravu – pričao nam je jedan  menadžer koji je u karijeri mnogo puta radio u ime Vladice Lemića.

Drugi sagovornik dodaje:
-Čvrsto drži reč datu klijentu, ali iz iskustva znam da samo jednom nudi saradnju igraču, njegovim roditeljima ili važećem agentu. Ukoliko ga igrač odbije, nema druge prilike, ni pod kojim uslovima. Vjerovatno ti se više nikada neće ni javiti na telefon.

Može se saznati i da je u pitanju čovek koji je veoma posvećen vjeri, često posećuje Svetu goru i više puta je donirao Srpsku pravoslavnu crkvu.

Ono što je jako interesantno u cijeloj priči, potpuno izbjegava region Banjaluke, ali i cijele Republike Srpske za svoje poslovanje. Tek u poslednje vrijeme preko Branimira Tulića koji je postao njegov zastupnik za ovo tržište pokušava napraviti neki iskorak.

Danas se priča da je prvi veliki posao napravio u Banjaluci, ne u svom Borcu, već Željezničar Sport Team, gdje je potpisao predugovor sa talentovanim golmanom Nikolom Ćetkovićem, za kojeg kažu da je projekat Anderlehta.

Koliko je moćan igrač vidi se i po pisanju svjetskih medija da ga je na zub uzeo Perez, predsjednik Reala, zbog Luke Modrića i prelaska u Inter.

Procjenjuje se da je Lemić u transferima igrača koje je zastupao okrenuo preko jedne milijarde eura!

Nekoliko naših sagovornika upitali smo da li bi mogli preko svojih poznanstava da nam pomognu da dođemo do intervjua sa Vladicom Lemićem. Odgovor je bio isti:
-Ne. Nemojte ni da pokušavate. Čovjeka to ne zanima, a ne možete da mu ponudite bilo šta što njega interesuje.

Naravno, nismo odustali, i čekamo i dalje priliku da sjednemo u četiri oka sa Vladicom. Bio bi to zanimljiv razgovor…..