Košarkaški klub invalida „Vrbas“ dobio je poziv za učešće na turniru „Evrolige 1“ koji će se održati od 10. do 13. marta u Švajcarskoj. Osim Banjalulčana u grupi se nalaze još domaćin Pilatus Dragons, te Beit-Halochem, Studio 3A Millennium Basket i BASKI TSOP.

 Poslije uspješnih nastupa koje su imali prvo u Čelendž kupu, nakon toga u „Evroligi 3“ i „Evroligi 2“, banjalučki igrači su stigli do samog evropskog vrha. Potvrda toga je ovaj poziv, ali i činjeca da trenutno zauzimaju 31 mjesto na rang listi u konkurenciji preko 2600 klubova.

– Počašćeni smo i prijatno iznenađeni pozivom za učešće u „Evroligi 1“. Do ovog smo došli isključivo sjajnim rezultatima koje su igrači bilježili na terenima širom Starog kontinenta. S toga nije čudo što smo postali ponos ne samo grada Banjaluka već i Republike Srpske i BiH, regiona kao i cijele jugoistočne Evrope – rekao je Marinko Umičević, predsjednik Košarkaškog kluba invalida „Vrbas“.

Za sada nije poznato da li će ovaj trofejni sportski kolektiv prihvatiti učešće u Evroligi 1.

– Ovo je izuzetno skup sport koji iziskuje velika novčana sredstva. Ukoliko nam pomognu Gradska uprava i Vlada Republike Srpske onda ćemo moći prihvatiti učešće u ovom eminentnom takmičenju. U suprotivnom nećemo moći sami sve obezbjediti, i ukoliko bi kojim slučajem odustali očekuje nas novčana kazna kao i izbacivanje iz svih evropskih takmičenja što bi bilo pogubno za sve nas – dodao je Marinko Umičević, čovjek koji ima velike zasluge što je KKI „Vrbas“ stigao do evropskoh trona.

Dvije najbolje ekipe na turniru u Šavjcarskoj izboriće pravo nastupa na finalnoj smotri koja je predviđena da se odigra u španskom gradu Bilbao.