U košarkaškom klubu Mladost dvadesetdevetogodišnji Nikola Tešanović, već desetak godina volonterski obavlja dužnost ekonoma u klubu. Riječ je o mladiću s posebnim potrebama, koji ima daunov sindrom ali koji je vrijedan, odgovoran i predan svom radu. Omljen je u svom klubu Mladost, ali i kod igrača svih ekipa iz Premijer lige BiH. Gdje god Mladost gostuje Nidže, kako ga iz milja zovu glavana je “zvijezda”.

Ima mnogo prijatelja među košarakašima, sportskim radnicma, političarima, privrednicima, ali on tvrdi da mu je najbolji drug kapiten Mladosti Đorđe Aleksić.

Marljiv i odgovoran rad Nikole nije prošao nezapaženo, pa su u Mladosti u dogovoru sa rukovodstvom opštine odlučili da Nikolu zaposle u stalni radni odnos. Naime, načelnik opštine Mrkonjiić Grad Dragan Vođević, direktro Košarkaškog klba Mladost Miladin Rmuš popisali su govor o radu sa Nikolom Tešenoviće.

Nikolinoj sreći nije bilo kraja, kada je stavio svoj popis na ugovor o radu u Košarkaškom klubu Mladost.

-U KK Mladost sam deset godina. Pomažem igračima oko opreme, peškira, napitaka, leda…svega što im je potrebno. Pomažem im kao i pomoćni trener. Volim svoj posao i srećan sam neizmjerno što sam dobio stalno zaposlenje. Zahvalan sam svima u klubu, a naročito načelniku opštine Draganu Vođeviću na rezumijevanju i podršci da dobijem stalni posao – kaže ushićeno Nikola.

Nikolina majka Gordana, preseraća je što je njen sin rješio pitanje stalog zaposenja. Ponosna je i na njega jer je i u Banjaluci redovno završio srednju školu.

-Ja sam najsrećnija majka na svijetu. Ponosna sam na Nikolu. On je dobar i odgovoran mladić. Svim majkama upućujem poruku da vjeruju u svoju djecu i pored svih problema. Zahvalna sam svima u klubu, a posebna zahvalnost ide na adresu načelnika opštine Dragana Vođevića, koji je pomogao da se Nikola zaposli – kaže Gordana.

U Mrkonjić Gradu odavno jedna odluka lokalne vlasti nije naišla na tolike simpatije i odobravanje, kao kada se za Nikolu obezbijedilo stalno zaposlenje.

-Mislim da smo prvi, a ako ne već među prvima u Republici Srpskoj, pa i BiH koji smo riješili pitanje zaposlenja u sportskom klubu jednog lica s poteškoćama sa zdravljem. Nikola je to zaslužio, i uz pomoć kluba uspijeli smo da riješimo pitanje njegovog zaposlenja – kaže Vođević.

Direktro KK Mladost Miladin Rmuš, kaže da su on i Nikola najstariji u klubu po „stažu“.

-Svi u klubu su presrećni što smo uz pomoć opštine obezbjedili za Nikolu stalno zaposlenje.bOn je tu s nama više od deset godina.bVrijedan je, marljiv i odgovoran.bJednom riječu rečeno svi ga vole i na njega se svi u klubu mogu osloniti. Koliko je značajano to što smo obezbijedili posao za Nikolu govori i interesovanje javnosti. Tako da je na popisivanju ugovora više bilo novinara, nego kada smo potpisivali ugovore sa nekim košarkašima koji su igrali u ABA ligi – kaže Rmuš.

Košarkaški klub Mladost, četrnaest sezona s uspijehom se takmiči u Premijer ligi BiH. A dio tih uspijeha pripada i marljivom mladiću Nikoli Tešenoviću, kako kažu koji je “djevojka za sve” u klubu.

TEKST I FOTO: Slobodan Dakić