FS RS, fudbal i fudbalska igra je godinama podređena protiv pravnim ličnim interesima bolesnog Mile Kovačevića okruženog grupom njemu sličnih  pojedinaca, tvrdi fudbalski radnik iz Banjaluke Milan Kiković.

Za naš portal Kiković, koji je bio i član Skupšine FSRS iznio je niz detalja, kako tada, ali i danas funkcioniše FSRS.

– Tokom četvorogodišnjeg mandata u Skupštini FS RS, dobro sam upoznao Milu Kovačevića. Tokom sjednica kontinuirano sam ukazivao delegatima na Kovačevićevu samovolju, kršenje Statuta, održavanje sjednica Skupštine FS RS bez Poslovnika u radu. Čovjek je bolesno narcisoidan, umišljen je da sve zna, a sve radi naopako. Poslovnik, to je on, bolesno umišljen Mile Kovačević. Izborne komisije prilikom izbora predsjednika isključivo je predlagao Mile Kovačević. Samovolji je podredio odgovorne, ali i korumpirane pojedince u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove Republike Srpske. Kovačević po Statutu FS RS više ne može biti biran za predsjednika, ali je pod uslovima dogovorio mandat predsjednika FS BiH u Sarajevu. Kovačević je zauzvrat preuzeo obavezu da reorganizuje entitetska fudbalska takmičenja na način da se po njegovom ustoličenju u Sarajevu, pored sadašnje Premijer lige organizuje jedinstvena Prva liga, i dvije Druge lige. Naravno uz ukidanje entitetskih prvih i drugih liga. Kovačevićev konačni cilj, prema kadrovsKom dogovoru je, da na kraju ugasi FS RS. Objektivno, prenošenjem organizacije takmičenja Prve i Druge lige sa FS RS na FS BiH, za postojanjem FS RS ne bi ni postojala potreba. Mnoga ovlaštenja u vezi sa prvoligaškim sudijama tokom Kovačevićeva mandata su prenesena na nivo FS BiH, a o tome se organi FS RS voljom Kovačevića više i ne pitaju. Samovoljom Kovačević se u ime Sudijske komisije i IO FS RS odrekao da ova tijela FS RS, od ove sezone  utvrđuju liste sudija i kontrolora suđenja iz FS RS za Premijer ligu BiH. To su za tekuću sezonu u ime Komisije za sudije i suđenje i IO FS RS, utvrdili Komitet za sudije i suđenje FS BiH što će činiti i ubuduće, čime su se Kovačević i saradnici odlučili da, bez odluke, prenesu ova ovlaštenja na tijela FS BiH – tvrdi Milan Kiković.

Ovaj poznavalac prilika tvrdi da Kovačeviću ne bi palo na kraj pameti sazvati Vanrednu skupštinu.

– U FS RS će biti nastavljeno sa  diktaturom. Bolesni Kovačević će ignorisati Pravnu komisiju, IO, Skupštinu FS RS zapamtite čovjek je bolestan. Kovačević je 2016. godine, putem posrednika ovladao Republičkim inspektoratom u kome je u to vrijeme rukovodilac bio hronični alkoholičar zbog čega nije došlo do poništavanja rezultata izbora Kovačevića za predsjednika FS RS. Danas se Kovačević potpuno pokondirio, ništa za njega ne predstavljaju ni Pravno, ni bilo koje tijelo uključujući IO i Skupštinu FS RS. Kovačević zna svoj cilj, ignorisaće volju većine kako u izvršnoj tako i u zakonodavnoj fudbalskoj vlasti. On je pored bolesti saboter, za koga ne znači ništa ni Republika Srpska, a kamoli FS RS, taj apsolutista će prigrabiti svu izvršnu i zakonodavnu vlast. Podređivaće sve cilju za koji je plaćen. Možda je pogrešna pretpostavka da je Mile Kovačević izdajnik, on je plaćenik. Pored 30 miliona KM budžeta FS BiH, on se oslanja na klubove iz FS RS koji pune budžet FS RS, a on je do sada samovoljno odlučivao o svemu, u to sam se uvjerio kao delegat do 2016. godine.  Jedna sitnica ali čini mi se da nije bilo osnova za Kovačevićevu odluku o prodaji službenog automobila, to je jedna od Kovačevićeve gluposti, ali eto vidim da službeno vozilo u vlasništvu FS RS, koje je prodao, i danas odlično služi novog vlasnika. Počeo je Kovačević krčmljenje imovine, a dolazi na red i FS RS –  završio je priču Kiković.

Zaista je nejasno zašto nije održana nedavno zakazana sjednica IO FS RS koju je trebalo proglasiti svečanom. Mile Kovačević se samovoljno odlučio za njeno otkazivanje. Ignorisao je 05. septembar, istorijski dan kada je prije 27 godina rođen FS RS. Ne sazivanjem, prethodno otkazane sjednice na taj ili neki drugi dan povodom istorijskog datuma, Kovačević je samovoljno odlučio da se ovaj istorijski datum ”zaboravi,” istorija počinje od njega!

Kovačević je zaista odlučio da ubuduće odlučuje sam u ime IO FS RS pa i Skupštine FS RS. Sa namjerom da ga podrže u ignorisanju zakonodavne vlasti, Kovačević se pismeno obratio FS BiH, sa prijedlogom da ova institucija  onemogući ”samovolju” zakonodavne vlasti, Skupštine FS RS. Tekstovi koje je Kovačević ovih dana naručio i vjerovatno platio novcem budžeta FS RS, a pojedini mediji objavili, baveći se prvi put fudbalskom tematikom kojom štite ”lik i fudbalsko djelo” ”uglednog,” bombastično  najavljuju, da bi Kovačević mogao ući u istoriju kao posljednji predsjednik FS RS. Kovačevićevi mediji stidljivo u jednoj rečenici napisaše, da Kovačevićevu smjenu traže članovi zakonodavne i izvršne vlasti, da predstavljaju dvotrećinsku volju klubova i fudbalskih radnika sa prostora FS RS, među kojima i onih organizovanih među 15 klubova osvajača šampionskih titula,  10 klubova osvajača kup takmičenja i pet klubova učesnika evropskih takmičenja iz FS RS. Ni riječi o tome da su klubovi i sportski radnici u uvjerenju, da će Kovačevića zaustaviti u daljem uništavanju fudbala i izdajničkim namjerama. Zbog dijela nabrojanog koji je samo ”vrh ledenog brijega,” članovi zakonodavne i  izvršne vlasti su otpočeli proces izglasavanja nepovjerenja Mili Kovačeviću. Pravno tijelo, jedino nadležno za utvrđivanje pravne osnove i valjanosti zahtjeva je, na osnovu traženja Mile Kovačevića održalo sjednicu i dostavilo Kovačeviću mišljenje da su zahtjevi statutarni.

Mišljenje Pravnog tijela FS RS ima savjetodavni, a ne obavezujući karakter i stvar je Skupštinske većine da li će ga prihvatiti. Ipak manji dio fudbalske javnosti vjeruje da je moguća Kovačevićeva ostavka, dok veći dio iste te javnosti smatra da to nije za očekivati imajući u vidu da ostavka predstavlja čin moralnih i stručno i patriotski savjesnih lica u koja ni po kom osnovu ne svrstavaju Milu Kovačevića.

Ponašanje Mile Kovačevića na Vanrednoj sjednici IO FS RS i poslije nje potvrđuje njegovu samovolju, bahatost, nasilje nad pravom, pravnu sabotažu koja prethodi izdjaništvu. Postavlja se pitanje, kako zaustaviti Milu Kovačevića u izdaji, jer kako drugačije nazvati njegov ignorantski stav pema velikoj većini.

Dileme nema, Kovačević je  ignorisao većinu u IO FS RS koja je za inicijativu 43 delegata o održavanju Vanredne sjednice Skupštine FS RS, pored toga IO FS RS se pozvao na pravo iz članu 26 stav 1 Statuta FS RS prema kome Vanrednu Skupoštinu može sazvati IO FS RS. Kovačević je, ismijavao Statut FS RS, prava delegata i članova IO FS RS, i saopštio da će on o svemu odlučiti.

Mile Kovačević je definitivno raspustio Skupštinu i IO FS RS i preuzeo odlučivanje o svemu, čime je praktično uveo diktaturu koja će mu nesmetano omogućiti izdaju, ne samo fudbalskih interesa….