Biti trener na našim prostorima nije lako, a još uspješan! To je na svojim leđima najbolje osjetio Vlado Jagodić, koji se već više od dvije decenije bori sa vjetrenjačama nemirnog srpskog i bosanskog mora, kako god hoćete!

Kada bi brojne hajtere, fudbalske poznavaoce preko tastature upitali u četiri oka, koga je to Jagodić uvrijedio, povrijedio, rekao neku ružnu riječ za nekog igrača, trenera, navijača….samo bi vas mogli nijemo pogledati i sleći ramenima.

Ali nama opet nevalja!

Kada mu ne možete osporiti trenerske rezultate, onda se zadire u privatnost, pa ga prozivaju kockarom, alkoholičarem, pederom, pasioniranim kladioničarem i ko zna čime još, ne birajući sredstva i ponekad javno napadajući i porodicu, što je Jagdić najbolje osjetio na svoj koži bezbroj puta.

Mi ne želimo da branimo Vladu, jer on to najbolje radi sam za sebe, ali toliko toga je progutao za proteklih 20 i kusur godina, da je uopšte nevjerovatno da se još uvijek bavi ovim poslom. Izdržao je i stijene i hridi, dizao se iz pakla, dolazio do vrha, pa opet u blato, ali nekako uvijek podcijenjen i od kolega, i od struke, a sportskih nazovimo ih novinara, bolje i da ne pričamo….

Izveo je na put mnoge kolege, pomagao im na svaki način, a neke od njih danas je sramota javiti se tom istom Vladi.

Nije bio ni u milosti čelnika saveza, koji su ga skidali sa mjesta selektora, a usput lobirali u klubovima koje je trebao preuzeti, da ga ni za živu glavu ne uzimaju! Nije malo takvih klubova, prepoznaće se i oni i oni koji su morali povući ručnu kada je Vlado u pitanju.

Posebna ljubav Jagodića je prema Borcu, kojem je dao cijeloga sebe. Da li je Borac dao barem nešto Vladi, veliko je pitanje, ali poput Musemića u Sarajevu, uvijek je bio onaj dobri duh iznad kluba kada mu je bilo najteže. Neku sličnu sudbinu imao je i legendarni Ilija Miljuš, uvijek tu za klub, kada ide dobro, Ilije nigdje, baš kao i Vlade.

Zato je ikona u Laktašima! Ljudi koji danas vode taj klub prepoznali su sve ono što je Jagodić uradio i ostavio u amanet u zlatnim vremenima ovog kluba. Želja je da se jednog dana ciklus zaokruži upravo sa Jagodićem na klupi.

Nešto slično dešava se i u Doboju! Nije nikakav parametar ova pobjeda na “Koševu”, mogao je i izgubiti, ali odnos prema njemu, a onda i njegov odnos prema klubu i igračima plijeni gospodštinom! Vlado i ne zna drugačije, prijateljski, pa nek zajebe, a takvih je bilo na desetine, stotine…..

U Doboju su bili dovoljno pametni da Vladi prepuste sve moguće uzde oko terena, jer tu je Jagodić neprevaziđen! Ko ima bolje da poznaje ove naše gudure, i da isčupa nekog klinca iz “tamnog vilajeta” od Vlade? Zato će rezultati biti iznad svih očekivanja, ne samo rezultatski, već i ljudski.

PS.

I na ovom tekstu, biće komentara, koje ćemo sve pustiti u duhu demokratije, ali ćemo ih sakupiti poslije na jedno mjesto, i onda analizirati u jednom tekstu, šta su ti “lajavci” uradili u fudbalu. Pametnom dosta……