Piše: Miro Bijelić

“OSVAJAČI MEDALJA ZABORAVLJENI OD KROVNE ORGANIZACIJE OK-BiH”…

Ovo je izjava od strane Milorada Karalića, sjajnog rukometaša Borca i osvajača niza medalja sa olimpijskih i svjetskih takmičenja, među kojima je i zlatna medalja sa Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine. Ovu izjavu objavio je dnevni list “Blic” 21. februara. 

Tekst i njegova izjava su super i ne bi bilo ništa čudno da ON nije učestvovao u formiranju OK BiH! Bilo je na tom osnivanju  još banjalučana, neki su to zaslužili, a neki i nisu!

Postavio bi nekoliko pitanja Miloradu Karaliću:

-Kada je formiran OK BiH u Sarajevu, zašto nije bilo mjesta i za Abasa Arslanagića?

Jedan od prisutnih banjalučana na tom sastanku, po povratku, se meni pohvalio kako su uspjeli da Abas Arslanagić ne bude član OK BiH iz Banjaluke. To mi je saopštio vjerovatno iz razloga što zna da da nisam u dobrim odnosima sa Abasom Arslanagićem i mislio je da ću likovati što ga nisu izabrali, ali prevario se!? Obzirom na sva moja i njegova prepucavanja, upamti da su porodice Arslanagić i Bjelić u bilo kojem segmentu života neraskidive, a pogotovo kada je u pitanju Rukometni klub Borac!

Vidim da u izjavi spominješ Abasa Arslanagića pa mi odgovori na pitanje: KAKO STE VI BANJALUČANI DOZVOLILI DA ABAS ARSLANAGIĆ NE BUDE ČLAN OK-BiH? Da napomenem da me je ta osoba srela u Gospodskoj ulici i sa tim se pohvalila. Ja sam tu osobu pitao po kojem osnovu si se našao na formiranju OK BiH. Isti smatra da je neki sportista i da je tu trebao biti. Rekao sam mu da od takvih laktaroša pravi sportisti ne mogu doći do riječi i izražaja!!!

-Drugo pitanje Miloradu Karaliću; Bio si ministar sporta u Vladi Republike Srpske i šta si napravio za svog mandata? Upropastio si sport u Republici Srpskoj! Bio si protiv zajedničkih liga BiH, a na Olimpijskom igrama u Australiji si nosio zastavu BiH, kako? Zatim si obećao rukovodstvu Rukometnog saveza RS da će ministarstvo sporta uplatiti Međunarodnoj rukometnoj federaciji kotizaciju od 40.000 švajcarskih franaka da budu punopravni članovi IHF-a i EHF-a. Taj novac bi vjerovatno bio vraćen kroz finansiranje određenih manifestacija.

Slagao si rukovodstvo saveza i držao ih u ubjeđenju da će sve biti ispoštovano do dana polaska delegacije u Beč 26. januara 2000. godine. Bukvalno si rekao delegatima (Rađa, Basrak, Gerdijan i Malić) da ćeš im dati da ponesu sve pare koje imaš na računu i na pitanje koliko, pokazao si rukom NULU!!! Razlog je otkriven ubrzo, a to je da ti je Haris Silajdžić zaprijetio da ako to uradiš da nećeš biti predsjednik OK BiH i nositi zastavu na otvaranju Olimpijskih igara u Sidneju!!! Da je tada Rukometni savez RS bio primljen u svjetsku i evropsku federaciju to bi bio moto za sve ostale sportove u Republici Srpskoj i imali bi ravnopravan status sa savezima Federacije BiH i sjedišta krovnih saveza su mogla biti i u Banjaluci i paritet je trebao biti 1:1 u svim segmentima rada i djelovanja, a sada je u korist FBiH 2:1, jer su nametnuli saveze Herceg Bosne kao ravnopravnog učesnika u zajedničkim organima???

Spominješ u svojoj izjavi kako sportisti imaju mnogo veza i mogu pomoći. Tačno je to, ali te pitam koliko si i šta pomogao sa svojim vezama Borcu, pogotovo kao ministar, a kao predsjednik OK BiH da i ne govorim.

Jedini koji je sve svoje veze upotrebio da pomogne rukometu u BiH i Rukometnom klubu Borac Banjaluka je Abas Arslanagić. Nikada reprezentativci nisu bili za kolektivni duh, već su koristili skraćenicu-IMT (imali mene tu). Da te podsjetim, kada si bio trener Borca na pripremama u Lipicama, na jednom nevezanom razgovoru bio sam prisutan sa članom uprave Ratkom Dejanovićem, a tema je bila UPRAVA i kako njih nagraditi nekim priznanjem. Ti si odgovorio kao iz topa, što rade kada nemaju koristi, ja to ne bi radio!? Nedugo poslije te izjave nisi više bio trener Borca!

Milorade Karaliću, u našem političkom sistemu, u to vrijeme, ništa nisi mogao uraditi bez pomoći Uprave. Sjajan si bio rukometaš, ali to što si stekao treba da zahvališ Upravi Kluba, jer su sve za tebe uradili sa svojim vezama. Sjećaš li se kada si pregovarao sa RK Crvenka i od njih, u to vrijeme, tražio 2.000.000 dinara. Oni su te odbili i tadašnji član izvršnog odbora i blagajnik Crvenke me nazvao i pitao me-u šta je to sebe umislio Milorad Karalić, da je Šekularac!? Mi u Borcu nismo ni znali da si išao u Crvenku da se prodaš, dok nam to nije javio njihov član uprave Radmilo Uskoković!

Spominješ kako igrači u FBiH nemaju zasluženu sportsku penziju. Spominješ kako su to regulisali Srbija, Hrvatska i Crna Gora. Zašto nisi spomenuo i Republiku Srpsku. Ne boj se nema više Harisa Silajdžića, tvog mentora!

Ovo je samo mali dio što imam zapisano u svojoj kartoteci. Uvijek sam spreman za dijalog i to otvoren i argumentovan pa izvoli, ne samo ti, već i ostali, ako im se ovo ne sviđa što iznosim!? Ništa nisam izmislio. Kod mene je sve potkovano i argumentovano u mojih 318 kartica o Borcu!!!