Otkaz Žani Bojić, zaposlenoj službenici Kancelarije Instiuta za nestala lica BiH u Banjaluci, kćerki poginulog borca VRS na sarajevskom ratištu, kome je nezakonitim postupanjima i mobingom najveći doprinos dao visoko pozicionirani član Srpske demokratske stranke Nikola Perišić, presjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestala lica BiH.

Perišić je bio ili je još uvijek na političkim funkicijama, od predsjednika OO SDS Foča do člana Glavnog odbora SDS-a, a kao kandidat SDS-a za poslanika je izabran u osmi saziv Narodne Skupštine Republike Srpske. Mirko Šarović ga je izgurao na mjesto direktora Instituta za nestala lica BiH. Uručenim otkazom Žani Bojić kćerki poginulog borca koja brine o bolesnoj tetki i svojoj nemoćnoj baki, očevoj majci, kadrovi  SDS-a su, po ko zna koji put zabili esker u mrtvački sanduk ove državotvorne stranke.  

Na[ portal je pratio nemile scene i događanja, ne samo  u Područnoj kancelariji  Banjaluka, Sektora za traženje, ekshumaciju i identifikaciju BiH. Problemi u radu zaposlenih kako u kancelariji tako ni u Sektoru, a ni u Kolegiju direktora ne postoji. Problemu, odnosno “aferi Žana Bojić”  ničim nije doprinio,  Amor Mašović, kako navode pojedini mediji. Za “aferu Žana Bojić” su odgovorni neuki, polupismeni, nesposobni ili zlonamjerni rukovodni kadrovi iz Republike Srpske u Kancelariji Banjaluka, Sektoru i Kolegiju direktora.

Počnimo redom, odlična gimnazijalka Žana Bojić , apsolvent na Filološkom fakultetu banjalučkog državnog Univerziteta, smjer anglistika Odsjeka za engleski jezik i književnost je primljena na radno mjesto referent za administrativno tehničke poslove u Sektoru za ekshumaciju i identifikaciju u područnoj kancelariji Banjaluka za što je ispunjavala uslove.

Do preuzimanja poslova i radnih zadataka referent ana ovom random mjestu je radila Dragana Kaurin Gvozdenac koja se zaposlila sa završenom trogodišnjom školom. Dragana Gvozdenac-Kaurin je istovremeno raspoređena na mjesto rukovodioca Kancelarije u Banjaluci. Ovim postavljenjem su među brojnim iznenađenima  bili u prvom redu zaposleni u Kancelariji Banjaluka a bezuspješno je okončan postupak utvrđivanja vjerodostojnosti diploma, ne samo fakultetske nego i srednje škole. Odnos nove šefice prema njima i njen način rukovođenja, je doprinio sumnji u validnost njenih zvanja a nivo njenog elementarnog poznavanja materije, ponašanje od imenovanja pa i mobing je pobudio sumnju čak i u validniost ‘’ona’’  tri razreda Srednje iz Jajca.

Poslovi referenta su manje složebni poslovi koji su ‘’prelagani’’ da ih natprosječno inteligentna i vrijedna Žana Bojić ne bi mogla uspješno obavljati.

“Afera Žana Bojić” je jedna od brojnih afera koju je izazvala Dragana Kaurin Gvozdenac slijepo izvršavajući naloge rukovodilaca sa sjedištem u Sarajevu, ali koji se deklarišu kao Srbi a iz Republike Srpske su. Tako je Ranko Prodanović direktor Sektora za traženje, ekshumaciju i identifikaciju BiH, naredio a Dragana Kaurin Gvozdenac, bespogovorno izvršila naređenje da istražitelje iz Kancelarije u Banjaluci, prati u stopu na terenu, uključujući i prisustvovanje razgovorima sa svjedocima o povjerljivim informacijama u vezi sa podacima koji sui m poznati o okolnostima pogibije, ubistava i nestanka traženih boraca i civila. Suvišno je konstatovati da se radi o krivičnom djelu ometanja istrage jer se radi o narušavanju povjerenja svjedoka sa kojima su istražitelji dugogodišnjim radom stvorili željeni odnos a koji narušava treće lice ma koju dužnost obavljao.   Težina odgovornosti Prodanovića je tim veća jer se radi o vojnom licu koje je ostvarilo penziju preko 22. Kadrovskog centra koju prima u Beogradu.

Kolegij direktora Instituta za nestala lica BiH je na prijedlog predsjedavajućeg Nikole Perišića većinom odlučio da se poslije desetodnevne suspenzije koju je izrekla disciplinska komisija, uruči otkaz kćerki Ranka Bojića borca VRS poginulog na sarajevskom ratištu.

Jasno je u proceduri donošenja odluke o otkazu bila presudna uloga  visokog funkcionera SDS-a Nikole Perišića a ne Amora Mašovića kako to pokušavaju prikazati zaštitnici štetnih politika i političara po interese Srba i Republike Srpske.