Fudbalski klub Borac u naredne tri godine biće jači za mladog golgetera Jovu Lukića.

Napadač rođen 28. novembra 1998. godine u Doboju stigao je u Borac i Banjaluku uz titulu najboljeg strijelca Prve lige Republike Srpske u prošloj sezoni. Na 14 utakmica Jovo Lukić je u dresu Krupe postigao 12 golova i bio najzaslužniji za povratak tima iz Krupe na Vrbasu u elitni bh. fudbalski rang.

– Prije svega, želim da se zahvalim na toploj dobrodošlici u Borac. Dok sam bio mlađi, bila mi je želja da zaigram za Borac i mnogo mi znači da dođem u klub sa tradicijom kao što je ovaj. Takođe, želio bih da se zahvalim i Fudbalskom klubu Krupa koji mi je izašao u susret da dođem ovamo. Golove ne mogu da obećam, ali nadam se da ću pružiti dobre partije i da ću obradovati banjalučku publiku – rekao je Jovo, kojeg je vidno ”drmala” trema prilikom obraćanja novinarima.

Lukićev dolazak iz Krupe u Borac plod je dobre saradnje Borca i Krupe, koja se stvara i koja će jačati u narednom periodu.

– Svi znate da sam prije gospodina Zeljkovića bio predsjednik Fudbalskog kluba Borac. To je klub koji volim, sa kojim sam živio i rastao, uz koji sam, još kao dijete, provodio vrijeme na tadašnjim tribinama Gradskog stadiona, a sva ta ljubav nastavljena je i kasnije. Tokom mog mandata u klubu, gospodin Zeljković i ja samo zajedno predviđali neke trenutke i momente koji bi u narednom periodu mogli da se dese. Meni je izuzetna čast, ali i zadovoljstvo, da je Borac danas u Vici Zeljkoviću dobio i predsjednika Fudbalskog saveza Republike Srpske i budućeg predsjednika FS BiH, a posebno mi je drago što je Borac u ovom uzletu ostvario pravo nastupa u evropskim takmičenjima. Mi iz Krupe, ali i vjerovatno svi građani Banjaluke, ali i sportski radnici ovog područja, imamo jedan jedini cilj, a to je da banjalučki fudbal predstavimo na najbolji mogući način. Najbolje što u ovom trenutku imamo je Borac i to je bio povod da u razgovoru sa Vicom Zeljkovićem dogovorimo da Jovo Lukić, mladi i perspektivni igrač u kojeg vjerujemo, dođe u banjalučki Borac i pokuša da pokaže svoje sposobnosti, te se nametne stručnom štabu, zajedno sa saigračima, i sa Borcem pokuša da ostvari svoje privatne ciljeve i interese, ali i da pomogne Borcu – rekao je prvi čovjek Krupe Draško Ilić.

Iako je imao ugovor sa Krupom na još godinu dana, Lukić je u Borac stigao bez obeštećenja.

– Krupa i Borac su ovaj transfer odradili bez ikakvih novčanih nadoknada. Dogovorili smo se da ćemo svoje interese rješavati u budućim transferima Jove Lukića. O tim stvarima odlučivaće uprave, dva predsjednika klubova i dva direktora. Krupa i Borac će zajednički, u svim narednim vremenima, nastojati da budu klubovi sa izuzetno dobrim odnosom, da Banjaluci pokažemo da dva kluba treba da sarađuju i da su jedan sa drugim mnogo jači. Ukoliko bude prilike za to, dogovaraćemo se i oko budućih transfera, poput ovog primjera sa Lukićevim prelaskom, kako bismo te igrače iz ove lige plasirali u jače. Mnogi igrači koji su nekada bili igrači Borca i Krupe danas igraju u inostranstvu i postaju vrlo interesantni. Krupa je dala priliku Jovi Lukiću, koji se profilisao u najboljeg strijelca Prve lige Republike Srpske, a nadam se da će i u Borcu da krene putem nekih već transferisanih igrača. Još jednom se zahvaljujem rukovodstvu Borca na dogovoru koji smo postigli i želim im mnogo sreće. Krupa i Borac će zajedno provoditi vrijeme na Zlatiboru na pripremama i tamo ćemo još imati prilike da sagledavamo situaciju, analiziramo, pratimo još neke igrače i, ko zna, možda tu još bude prelazaka iz jednog kluba u drugi.

Da počinje novi odnos dva komšijska kluba, uvjeren je i predsjednik Borca Vico Zeljković.

– Svima nam je jasno da je u prošlosti bilo određenih neslaganja između Borca i Krupe, mada su ista više nastajala određenim spinovanjima nego što su postojala u stvarnosti, tako da je ovo danas prilika da se stvori jedna nova slika i pokrenu novi odnosi i da svi zajedno dobrom saradnjom ostvarimo visoke ciljeve. Sigurno je da treba da budemo oslonjeni jedni na druge i da ćemo samo takvim načinom razmišljanja olakšati posao i Borcu i Krupi. Drago mi je da Krupa na čelu sa Draškom Ilićem prepoznala šta mi ovdje radimo i ovaj prelazak igrača bez obeštećenja pokazuje jednu novu saradnju. Krupa je imala ponude iz Švajcarske i nekih drugih zemalja za Jovu Lukića, ali su sve to odbili i odlučili da se zajedno sa nama upuste u projekat njegove karijere jer su smatrali da je to dobro kako za klub, tako i za samog igrača. Borac danas u Jovi ima mladog, potentnog i kvalitetnog igrača, koji će imati našu punu podršku. Bitno je da naglasimo da je Jovo Lukić bio i želja našeg trenera Vlade Jagodića, koji smatra da se Jovo uklapa u njegov način, stil i sistem igre. Naravno, svi treba da budemo strpljivi jer niko ne očekuje preko noći da Jovo zablista. Naravno, ako uspije u tome, biće još bolje, ali sigurno je da ćemo imati strpljenja i vremena i da će dobiti pravu šansu. Jovo dolazi kao prvi strijelac Prve lige Republike Srpske, prije toga smo doveli Bojana Markovića koji je takođe bio najbolji strijelac tog takmičenja, ali koji u Borcu još uvijek nije dobio pravu šansu, ali sigurno je da će je imati, uz politiku i kurs kluba da mladi igrači pokažu kvalitet u dresu Borca, kako bi napravili transfer kako za klub, tako i za sebe – rekao je Zeljković.

Prema njegovim riječima, ”crveno-plavi” u ovom trenutku ne planiraju dovođenje još jednog napadača.

– Za sada u fazi napada imamo i Sašu Kajkuta, tako da u ovom trenutku nemamo namjeru da dovodimo još jednog napadača. Pokušaćemo sa njima da ostvarimo naše ambicije jer smatramo da će to  donijeti klubu dobro, kako na terenu, tako i prihode. S obzirom na naše ambicije u narednoj sezoni, koje glase osvajanje titule, vode se polemike oko ostalih pozicija u timu, odnosno oko toga šta nam je na ovu ekipu još potrebno. Ne želimo da žurimo, već želimo da našim mladim igračima koje smo priključili iz naše škole damo šansu jer smatramo da imaju kvalitet da doprinesu našim rezultatima i da rezultati zbog toga neće da trpe, a o kvalitetima tih igrača, dovoljno govore pozivi u odgovarajuće selekcije BiH. Kad smo došli u fazu da tekuće obaveze isplaćuje redovno, bez dugova iz prošlosti, sada smo došli u fazu da proizvodimo igrače i na taj način stvaramo prihode. Mladi igrači imaju vrlina, ali i mana, ali spremni smo da sve te stvari trpimo. Ne na uštrb rezulata, ali sigurno nećemo nikoga otpisivati poslije prvih nekih loših igara i nesnalaženja.

Ekipu bi, skoro izvjesno, mogao da napusti Srđan Vujaklija.

– Vujakliji je istekao ugovor, trenutno nije član kluba i neće biti na prozivci u ponedjeljak, a da li će se možda kasnije priključiti pripremama, tek ćemo da vidimo. Nema potreba da radimo neke stvari koje smo radili u nekim prošlim prelaznim rokovima, na primjer prošlog ljeta. Bili smo tad prinuđeni na neke velike ugovore koje Borac, realno, nije u stanju da trpi i plaća, ali nakon nastupa u Prvoj ligi RS i negativnog imidža koji je klub imao u javnosti, neke stvari su jednostavno morale da budu rađene na takav način i nama je najveći uspjeh što smo uspjeli da vratimo publiku na stadion.

Kada je defanzivna linija u pitanju, Borac u ovom trenutku na poziciji centralnog beka ima Marka Jovanovića, Nemanju Janičića i 19-godišnjeg Đorđa Milojevića.

– Što se tiče štoperske pozicije, stručni štab će do kraja prelaznog roka, koji će ove godine biti neobično dug, procijeniti šta i kako. Ćosić je prošle godine igrao nekoliko utakmica na tom mjestu, što je izgledalo prilično korektno, tako da postoji namjera da vidimo kako će to izgledati na samim pripremama. Takođe, ovdje ću da se vratim na ono što sam maloprije govorio, a to je da ćemo davati šansu mladima. Konkretno, u ovom slučaju, govorim o Đorđu Milojeviću, koji je dobio poziv u mladu reprezentaciju Bosne i Hercegovine, tako da šef stručnog štaba planira da na pripremama Milojević igra u paru sa Markom Jovanovićem, pa ćemo vidjeti kako će to da izgleda. Tu je i iskusni Janičić, imamo i Ćosića, ali i puno vremena da reagujemo – ističe Zeljković, koji ističe da Borac ima tim koji može u punom kapacitetu da odgovori svim zahtjevima.

– Imamo igrače koji su igrali evropske utakmice poput Subića, Jovanovića, Zakarića i Vranješa i sigurno je da je taj spoj mladosti i iskustva neka naša buduća ideja, pa ćemo vidjeti kako će sve to da izgleda. Bitno je da nema nervoze, radićemo strpljivo jer ima dovoljno vremena za to.

borac-sport.com