Zbog izlijevanja rijeke Plive i Jošavke u opštini Jezero je poplavljeno više stotina dunuma ornica i livada uzvodno prema Šipovu!

U Jezeru je pod vodom dvedeset kuća, a jedna petočlana porodica je smještena u alternativni smještaj. Za saobraćaj je zatvorena ulica 21. decembra, a poplavljena je i dionica putne komunikacije prema Šipovu. Voda prijeti da potopi i zgradu ambulante, kao i mostove na rijeci Plivi za Ljoljiće i Čerkazoviće.

Načelnik štaba Civilne zaštite Jezero Dragan Strugalović, kaže da je vodostaj rijeka stalno u porastu.

-Sutra planiramo održati sjednici Štaba civilne zaštite, proširenu sa revalentnim subjektima u Republici Srpskoj, ali i sa nadležnim iz Hidroelektrane „Jajce“, od kojih smo tržili da iz Plivskog jezera ispuste jednu količinu vode, kako bi se smanjio rast vodostaja Plive u Jezeru. Ukoliko ne dođe do opadanja vodostaja rijeka planiramo proglasiti stanje elementarne nepogode – kaže Strugalović.

Stanje je teško u opštini Šipovo, gdje su se izlile rijeka Janj i Pliva i poplavile velike obradive površine i ugrozile dvadesetak kuća. U Duljcima Pliva je poplavila most koji povezuje selo sa Šipovom.

  1. Tekst i foto: Slobodan Dakić