Iskusni banjalučki stručnjak Vlado Jagodić novi je šef stručnog štaba premijerligaša Sloge, a na klupi je naslijedio Zorana Ćurguza, koji je poslije poraza na gostovanju kod Željezničara (1:4) u 23. kolu smijenjen.

Biće ovo sedmi klub iz elite BiH na čijoj će klupi sjediti Jagodić, koji je prije toga bio kormilar Laktaša, banjalučkog Borca, gradiške Kozare, Čelika iz Zenice, tuzlanske Slobode i bijeljinakog Radnika. 

U bogatoj trenerskoj karijeri bio je tri i po godine selektor reprezentacije BiH do 21 godine, a sjedio je i na klupi prvoligaša Srpske, Ljubića iz Prnjavora, te prvoligaša Federacije BiH, Jedinstva iz Bihaća i Zvijezde Gradačac. 

Radio je i superligašu Srbije Javor Matisu, kao i u crnogorskom OFK Titogradu, gdje je imao posljednji angažman. 

– Izuzetno cijenim kolegu Ćurguza sa kojim sa u prijateljskim odnosima. Cijenim njegov rad, sve što je učinio sa Slogu. Selektirao je ovu ekipu, aa rezultati moraju biti odraz ne samo njegovog rada, već i zalaganja igrača. Dobojlije su u prvom dijelu šampionata bile primjer svima, ali je nešto krenulo nizbrdo – naglasio je Jagodić.

On se nada da će promjena na klupi imati psihološki efekat na ekipu i da će doći serija boljih rezultata.

– Uvijek su smjene na klupi bile psihološka injekcija i uglavnom su pozitivno djelovale na ekipu. Očekujem da i sada bude tako, a ono čemu moramo težiti je da što prije dođemo na nivo igara, koje je Sloga pružala u prvom dijelu sezone – nastavio je Jagodić.

Svjestan je da ga očekuje veoma težak da sa debitantskoj sezoni Dobojlija u Premijer ligi obezbjedi opstanak.

– Razlika između sedmoplasirane Slobode i posljednjeg Igmana je samo tri boda, tako da je svaka utakmica za svih ovih šest ekipa veoma bitna. Svaki izgubljeni bod na svom terenu može biti koban i toga moramo svi biti svjesni. Izazova se ne bojim i vjerujem da ćemo uspjeti stići do zacrtanog cilja – rekao je Jagodić.

On je sa Dobojlijama juče popodne već odradio prvi trening.

– Odlično poznajem većinu fudbalera, a neke od njih san i trenirao, poput Nikole Popare i Ivana Đorića sa kojima sam sarađivao u Radniku. Ova reprezentativna pauza će nam svima dobro doći da se još bolje upoznamo i krenemo krupinim koracima ka opstanku – dodao je Jagodić.  

Debi na klupi Sloge Vlado Jagodić će imati u 24. kolu Premijer lige BiH kada će Sloga na stadionu “Dr. Milan Jelić” ugostiti Velež. 

Ove dvije ekipe su se već četiri puta sastale ove sezone, dva puta u Ligi i dva puta u Kupu BiH. 

Dobojlije su u prvenstvu na svom terenu slavile sa 3:0, dok su na gostovanju igrali neriješeno, 2:2. 

U četvrtfinalu Kupa BiH dvije ubjedljive pobjede Mostaraca, 3:0 na gostovanju i 4:0 na domaćem terenu.