Svojim iskazom i željom da bude svjedok saradnik, Kemal Čaušević, bivši direktror Uprave za indirektno oporezivanje u vrtlog milionskih afera stavio je krem BiH društva, ali i Republike Srpske, pogotovo onaj politički dio. Naš portal došao je do ekskluzivnog izvještaja Čauševića, koji ćemo podijeliti sa vama u narednih nekoliko nastavaka, a zbog autentičnosti dokumenta, on je podijeljen baš onako kako je Čaušević i otkrivao detalje:

Kada su stigle te provjere, meni je bilo drago iz razloga jer sam bio ljut na Tihića zbog njegovog dogovora sa Selverom i gotovo sam se obradovao ovim provjerama. Međutim, u vrijeme mog reizbora Tihić je dao do znanja da bih ja trebao ponovo Robotu odnosno Biri pomoći u ovoj situaciji, a došao je u Laktaše s riječima da ide da meni obezbijedi reizbor, to je bilo 2008. godine kada je dodjeljivana nagrada za „Ličnost godine“ od strane Nezavisnih novina. Tada mi je Tihić rekao „da je Kemo završi ono Robotu, evo ja došo da molim Mileta da tebi produži mandat“.

Moj i njegov odnos već tada nije bio blizak kao ranije i njegove riječi praktično sam doživio i kao neku vrstu pritiska i uslovljavanja na moj ostanak na čelu Uprave. Međutim, pomogao sam ponovo u ovoj situaciji koju je tražio Tihić na način da sam preko uposlenika Uprave isposlovao da se potvrdi BiH porijeklo Robotovih proizvoda, a po traženim provjerama. Predmet je vodila službenica Valentina Rosić koju sam ja unaprijedio uoči ovog posla na molbu jedne bivše sutkinje, koja me molila da unaprijedim ćerku njenog bivšeg kolege, a o kojem je tada govorila biranim riječima odnosno hvalila ga kao dobrog čovjeka i dobrog kolegu i dobrog sudiju. Inače Valentina je dugi niz godina radila u Upravi na poslovima visoke spreme, i ja sam je postavio na višu dužnost, te je ona postupila na moje traženje i na diskretan način bez puno priče i uradila za Biru ono što je trebalo.

Krajem 2010. godine, saznao sam da je Sulejman Tihić postao vlasnik novog stana u Sarajevu i to u „Importane“ centru u Sarajevu. Interesantno da taj stan koji je dobio Tihić, sam ja htio da kupim, čak sam ga i pogledao dok je bio u izgradnji, međutim, rečeno mi je da taj stan namijenjen Sulejmanu Tihiću. Sve ovo dešavalo se nekako u vrijeme uoči mog razrješenja sa dužnosti direktora, a razlog zašto sam ja želio stan u „Inportaneu“ je zbog moje želje da svojoj porodici obezbijedim stanovanje u ugodnijem stambenom prostoru, jer sam živio u potkrovlju gdje i danas živim. U to vrijeme meni je direktno stavljeno do znanja da bih ja trebao platiti taj Tihićev stan iznosom od najmanje 300.000 maraka, odnosno da bih trebao na kompanju na ime stranke uplatiti 300.000 maraka kako bi zadržao dužnost direktora Uprave, a na šta ja nisam pristao, jer mislim da pozicija direktora Uprave ne vrijedi takvih para. Znam da je Ramiz Džaferević platio 150.000 maraka na isti način, a jedna od osoba koja je samnom razgovarala,na tu temu, mislim na moje plaćanje, je Amir Zukić koji mi je rekao, da ako nevjerujem njemu Amiru Zukiću kojem se trebao dati novac, da novac mogu odnijeti Tihiću.

Ja i Amir smo tada imali dobre odnose  i Amir mi je to rekao u smislu njegovog saznanja informacije kojom on raspolaže kao drug u prijateljskom smislu, a ne kao osoba koja učestvuje u nekom nelegalnom poslu, što znači da mi nije on tražio pare nego prenosio ono što je čuo u pričama. Nakon ovih provjera koje su bile pozitivne i povoljne za Biru po automatizmu nastavljen je i dalje izvoz Birinih proizvoda i izdavanje EUR 1 obrazca, i mislim da se i sada nesmetano izvoze i ako nemam direktnih  saznanja, nego predpostavljam da to ide po uhodanom sistemu i automatizmu koji je ustrojen od 2004. godine dok sam ja bio direktor. Ovo o čemu ja govorim se može provjeriti sa puno izvora. Prvi izvor je Ministarstvo trgovine i to vam može potvrditi Mirsad Kikanović, naravno ako ga zaštitite, jer je i on uradio nelegalnu stvar naravno na moj zahtjev, uz puno saznanje da je to volja i želja predsjednika stranke koja je bila vladajuća, i člana Predsjedništva BiH. Dalje ovo možete saznati i od Adnana Terzića, koji ako htjedne, može potvrditi ovo o čemu sam vam govorio. Adnan Kulenović šef CI Bihać koji je direktno učestvovao u izvozu Birinih proizvoda kao šef carinarnice pa nadalje, imate mogućnost da izvršite uvid u dokumentaciju iz Upravi o izvozu Birinih proizvoda, te uvozu dijelova za Birine proizvode poput motora iz Kine koji predstavljaju dominantni dio svakog Birinog proizvoda. Ovi motori su uveženi na način da im je cijena višestruko umanjena kako bi se što više istaklo bilo šta bosansko u proizvodu poput struje, vode, radne snage i sl. Dokumentaciju možete naći i u Ministarstvu vanjske trgovine, a može se i po pravilima o preferencijalnom porijeklu utvrditi kolika je stvarno struktura bosanskog proizvoda što je preduslov za izdavanje EUR 1 obrazca jer takvo vještačenje koje to utvrđuje je praktično dio redovne procedure pri izdavanju EUR 1 obrazca, pa je lako dokazati da to uopšte ne može biti BiH proizvod.

Želim još dodati da sam u dva razgovora sa sestrom Selvera Oruča Sejmom saznao da Oruč i Sulejman Tihić imaju puno veću saradnju, te da njemu Tihić završava poslove oko svih nekretnina koje gradi u smislu dozvola i tome sl. I da je Tihić zbog toga nagrađivan od njh. Zadnji put kad sam je vidio čak mi je to i otvoreno stavila do znanja.

 

U nastavku

Čovićeve mahinacije

Svakog dana objavljivaćemo transkripte Kemala Čauševića, a u sledećem nastavku čitaćete kako je Dragan Čović prodao hale “Sokola” Uprvi za indirektno oporezivanje i koliko je ko bio dobar u tom prljavom poslu.

Vrlo brzo doći će na red i afere najvećih dužnosnika Republike Srpske. Čitajte “Pravdabl.com” i saznajte istinu koja je skrivana od vas,….