Akcija “WAR” propisno je razdrmala fudbalsku mafiju u Bosni i Hercegovini, ali daleko od toga da im je odsjekla pipke, jer ta organizovana hobotnica je možda i najelitnija “banda” na ovim prostorima.

Gospoda, a sve rade u rukavicama.

I primjer koji se dogodio prije nekoliko godina, možda najbolje oslikava sav ambijent i žabokrečinu u kojoj se nalazi bh fudbal.

Sve važnije odluke i posljednju riječ o “ljudima u crnom”, a pogotovo za Republiku Srpsku, opštepoznao je da ima Dragan Banjac.

“Brekinjski muftija”, kako ga od milja zovu već godinama je gospodar svih prevara od najnižih, pa do najviših rangova, a sve to je i te kako dobro unovčio. Ono što je najzanimljivije, ove informacije znaju i oni “iznad njega”, kako u FSRS, tako i u NFSBiH, ali “vrana vrani oči nevadi”, poznata je krilatica u fudbalskim kuloarima, ali to ih neamnestira njihove odgovornosti, koja je sve, samo ne mala.

“Muftija iz Brekinje” je prije nekoliko godina upoznao pojedine fudbalske sudije sa namjerom kupovine automobila (passat 1.9) i zamolio je za “donaciju”. Jedan od iznenađenih sudija je na ultimatum odgovorio da može donirati ”hiljadarku”, na što je “šef” ljutito uzvratio, da donese utvrđeni iznos kada prikupi ostatak, a to je trebalo da bude 5.000 KM.   Pomenuti sudija nikada nije donio ”razrezani’ iznos, a odbijanje je “debelo” osjetio na svojoj koži.

Oni koji su se odlučili da ”doniraju” petocifrene iznose su napredovali i ”biraju” utakmice, dok oni koji nisu učestvovali u donacijama kupovine ”šefovog” četvorotočkaša, nema nigdje, ili stagniraju.

Poznate su i cifre “donatora”, a jedan od njih, danas sudija sa FIFA znakom velikodušno je priložio 15.000 KM, iako nije morao toliko!

Pasat je legao, i debelo već odradio svoj iznos, novim mutnim poslovima, kojih je u svakom kolu. Nažalost, onih koji bi i dalje da muljaju, klupko je počelo da se odmotava, i ova priča je u SIPA rokovniku, sa svim dorodavcima, i vrhovnim muftijom.