U Nardnom pozoriršu Republike Srpske osjetio se miris “stare dobre Banjaluke”, zahvaljujući promiciji knjige “Igrali smo se rukometa” koju je u djelo neprocjenljive vrijednosti pretvorio Nikola Braco Pavlišin. Čuveni pedagog, rukometni trener “čika Braco” uspio je u korice knjige staviti sve ono što je obilježilo pet decenija njegovog rada. A to nije malo, jer Braco je u tih pola vijeka stvarao najveće rukometne asove planete. Tiho, učiteljski, pripremao ih za velika svjetla pozorinice, velike utakmice, finala, medalje, i to one najsjajnije olimpijske…..

A, na promociji sve sami velikani, iz nekih ljepših vremena…. Dva najbolja rukometna golmana Borca, ali i Evrope i svijeta Abas Arslanagić i Zlatan Arnautović, Miro Bijelić, Branko Janković, Rade Radinković……

Pored plejade rukometaša, Braco je stvorio i veliki broj rukometašica i to ne treba zaboraviti. Ova knjiga vratiće vas u jednu bolju Banjaluku, a Braco je slagao kockice svog života zajedno sa sportom, odnosno rukometom, i na jedan sasvim novi način otrgnuo od zaborava vremena pionirske početke rukometa. Iz bezbroj autentičnih fotografija, ovo je kapitalno djelo za sve one koji odlaze sa scene, ali i generacije koje dolaze – poručio je Miro Bijelić, recezent knjige “Igrali smo se rukometa”.

Autor Nikola Braco Pavlišin ističe da je ova knjiga u stvari njegov život.

Moja sjećanja na moj život u sportu, šta i kako sam radio, preteklo je u ovu knjigu, za koju je glavni krivac moj veliki prijatelj Vaso Kotur. Hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da ona ugleda svijetlo dana, a kad vidim koliko je ovdje rukometaša i rukometaša, znam da sam radio pravu stvar – poručio je čika Braco.

Čuveni golman, kasnije i odličan trener Abas Arslanagić imao je kratak komentar, koji možda i najbolje odslikava Nikolu Bracu Pavlišina.

– Nije znanje znati, već je znanje drugima ga dati, a tu je Braco bio jedinstven! Njegovo umijeće komunikacije dovelo je do toga da ga desetine generacija obožavaju. Učio ih je rukometu, a u stvari učio ih je životu, što smo svi kasnije kroz godine shvatili – jasan je Ako.

“Igrali smo se rukometa”, knjiga koja od zaborava vraća dane kada smo se samo igrali, a u toj igri bili smo uspješni, na svim poljima, pa tako i u sportu…..