Novi format Prve lige Republike Srpske sa 16 klubova privlači veliku pažnju ljubitelja fudbala Srpske, i čini se da svi jedva čekaju da šampionat krene.

Među 16 ekipa naći će se i Tekstilac iz Dervente, ali i Borac iz Kozarske Dubice. Po prvi put u prvoligaškoj konkurenciji ova dva tima ukrstiće koplja, a istorija njihovih duela nije mala!

O tome svjedoči i požutjela ulaznica sa meča Borca i Tekstilca, koja datira iz 1950. godine! Dakle, ravno prije sedam decenija, i nešto više, jer datum tog meča bio je 5. mart 1950. i nedjelja, kako lijepo piše na ulaznici. A ova dva rivala sastali su se u okviru Republičke lige BiH.

Ono što je zanimljivo, jeste da da je na ulaznici navedeno da je u pitanju “nogometna”, a ne fudbalska utakmica u Derventi, kao i da prefiks FK (fudbalski klub) nije bio, već je stajalo SD (sportsko društvo).

Dakle, promjenilo se mnogo toga u ovih sedam decenija, ali ono što je činjenica jeste da će isti rivali uskoro ponovo na teren! Sa nestrpljenjem čekamo žrijeb, da vidimo kada će Tekstilac i Borac (KD) ukrstiti koplja i tako ponovo napisati jednu stranicu istorije, koja, evo, traje već preko 70 godina….