Fudbalske sudije su veoma često na “meti”, jer njihovo suđenje često je predmet sporenja fudbalske javnosti, počev od m:tel Premijer lige BiH pa sve do najnižeg ranga.

Moramo priznati da smo svjedoci da se o sudijama uglavnom piše u negativnom kontekstu, a vrlo rijetko, gotovo nikako da se napiše nešto pozitivno.

Upravo slijedi fudbalska priča o trojici fudbalskih sudija iz Brčkog i to više nego POZITIVNA.

Sudijska trojka iz Brčkog, Vojislav Vuković, Damir Lazić i Aleksandar Kapur delegirana je na utakmicu 8. kola regionalnog “istoka”, u Potočarima, između Omladinca i Bratstva iz Bratunca.

Međutim, gostujuća ekipa, opterećena svojim problemima, nije došla u zakazano vrijeme, pa se moglo samo konstatovati da sudijska trojka neće obaviti svoj zadatak.

Kako važeći pravilnici nalažu, sudijama je pripala naknada od 50% honorara. I kada su domaćini htjeli da isplati, trojka je odlučila da istu pokloni Omladincu, jer jednostavno, nisu sudili, pa nisu ni zaslužili bilo kakvu naknadu.

– Ovaj primjer posvećujem svim sudijama koji su kao ova tri gospodina, koji su na terenu i izvan njega upravo to. Krajnje je vrijeme da se posvetimo sami sebi i da sebe analiziramo, svoj rad, svoje postupke i da naučimo šta znači riječ samokritičnost. Kad shvatimo šta smo mi pogriješili ili šta nismo dobro uradili, tada će mnogo manja biti krivica sudija, a mnogo više ljudi koji su odgovorni za vođenje jednog sportskog kolektiva. Nije uvijek sudija KRIV!!! Ovim momcima želimo sve najbolje u nastavku karijere, Damiru Laziću u evropskim i premijerligaškim takmičenjima, Vojislavu Vukoviću u prvoj i Aleksandru Kapuru u drugoj ligi i da stignu do A liste Premijer lige BiH. Nisu svi isti, budimo samo ljudi, kaže Velemir Marić, iz Omladinca iz Potočara.

Za kraj naš komentar iz naslova – I SUDIJE IMAJU DUŠU!