Gradski stadion u Gradišci, uskoro će se zvati stadion” Velimir Sombolac”!

Naime, FK Kozara obratio se Skupštini grada Gradiška sa inicijativom da stadion ponese ime olimpijskog šampiona iz Rima 1960. godine, i na narednoj sjednici Skupštine, 22. aprila odbornici bi trebali izglasati taj prijedlog. Inicijativu su podržali i GFS Gradiška, kao i porodica Velimira Sombolca.

Sombolac je rođen u Prijedoru 1939. godine, a preminuo je u Gradišci 22. maja 2016. godine, gradu u kojem je živio poslije uspješne igračke karijere.

Nosio je dres banjalučkih klubova BSK-a i Borca, a zlatne dane prolazi u Partizanu, u kojem postaje i reprezentativac Jugoslavije. Nastupao je još i za Olimpiju, te riječki Orjent.

U trenerskoj karijeri uglavnom se orjentisao na rad sa mlađim kategorijama, a u Kozari je ostavio neizbrisiv trag, stvarajući brojne asove, koji su pronijeli slavu fudbala u gradu na Savi.

Jedno vrijeme bio je i selektor fudbalske reprezentacije Republike Srpske, a dobitnik je i nagrade za životno djelo “Dr Milan Jelić”. Nagrada za najboljeg fudbalera Srpske i danas nosi naziv po Velimiru Sombolcu.

Tako će Gradski stadion u Gradišci ponijeti ime legende fudbala, i više nego zasluženo, a valjda će sa čika Veljom, i stadion zablistati, kao nekada kada je on sam predvodio brojne talentovane klince da uče prve korake s bubamarom. U slavu fudbalu i Veljka Sombolca….