Gavrili Princip vratio se na svoju đedovinu!

Srpski junak, čiji su pucnjevi u Sarajevu na Vidovdan 1914. godine označili i početak I svjetskog rata, bio je ponos Grahova, mjesta odakle su Principi. Nažalost, poslije Otadžbinskog rata, Gavrilo Princip i mrtav, kao i svi njegovi potomci u Grahovu bili su na teškim iskušenjima.

Dvije decenije kasnije, mic po mic, valjda idu neka bolja vremena. A sa, njima vratio se i Gavrilo u svoje rodno Grahovo.

Na brdu Gradina, koje dominira ovom zapadnokrajiškom opštinom, na kuli, koja je bila do 1992. godine partizanski spomenik, zavijorila se zastava Gavrila Principa, junaka Grahova!

Gavrilo Princip 2

A sve je poteklo od Organizacionog odbora Srpske napredne stranke (SNS) i ministra privrede u kantonu 10 Aleksandra Štrpca, te Duška Raduna, načelnika Grahova, i njegov rođenog brata Aleksandra, koji su organizovali postavljanje zastave Gavrila Principa.

Sad je Gavrilo raširo krila iznad Grahova, i kako rekoše mještani povratnici, nikada ih više neće sklopiti. Đeodovina nije voda, već krv, a Gavrilova vrijedi mnogo, mnogo,…