I dok u svijetu padaju najveće fudbalske glave, u Republici Srpskoj i njenom fudbalskom dijelu nema zime. “Štela” se od vrha, pa do dna. Svima su poznate afere poslednjeg kola prošlogodišnjeg šampionata RS, kada je utvrđeno da su tri utakmice namještene. Kazne su bile blage i kozmetičke, jer nikome se nije diralo u osinjak. A, primjera ima i u najnižim ligama, od milja zvanim “beton”!

Sjenu na plasman Sloge DIPO iz Gornjih  Podgradaca u Regionalnu ligu Grupa ”Zapad” je stavila ćutnja PFS Gradiška i FSRS na teške optužbe zbog lažiranja odlučujuće utakmice posljednjeg 26. kola Područne lige Gradiška odigrane u Staroj Topoli između Ratara i Sloge DIPO.

Prema prijavi od 29. jun 2015. godine, ovjerenoj pečatom FK ”Ratar” iz Stare Topole koju je potpisao Zoran Malkić  predsjednik FK ”Ratar” iz Stare Topole i dostavio dana 30. 0juna 2015. godine i 01. jula 2015. godine putem Protokola FS RS u Banjaluku i PFS Gradiška u Gradišku, gdje se navodi da je sedam fudbalera i članova FK ”Ratar” iz Stare Topole prodalo prvenstvenu utamicu sastavu iz Gornjih Podgradaca!

Prema navodima u prijaviBojan Babić  fudbaler FK ”Ratar” iz Stare Topole je prije utakmice  na ime premiranja za pobjedu nad FK ”Sloga DIPO”  primio 1.000 KM od predstavnika FK ”Biseri” koje je dva ili tri dana poslije izgubljene utakmice vratio licu od koga je primio.

Prema navodima u istoj prijavi golman FK ”Ratar”Ognjen Ćirić  je primio 700 KM na ruke od fudbalera ”Sloga DIPO” i podijelio sa sedmoricom kolega među kojima su bili Dragan Kočić i Bojan Babić.

Podsjećamo, golman Ćirić je kod rezultata 2:1 primio dva ”smješna” gola koji su gostujućoj ”Slogi DIPO” donijeli pobjedu i plasman u Regionalnu ligu.

Na večeri po završenoj utakmici povodom kraja prvenstvene sezone jedan od fudbalera domaćina kome je slučaj prodaje utakmice bio poznat, upitao je predsjednika Malkića kada će podijeliti novac primljen od ”Sloge DIPO” za prodaju utakmice. Nakon ovih optužbi šestorica, među kojima golman Ćirić koji je primio i podijelio novac, je sa kapitenom Kočićem i ostalom iz ”sedmorke” optuženih, napustio večeru, stoji u prijavi predsjednika FK ”Ratra” iz Stare Topole.

Ovome svemu treba dodati i ulogu tada trenera Sloge DIPO Dragana Skakića, koji je već ranije imao afere prodaje i kupovine utakmica nižerazrednih klubova, na stranu njegova sudijska karijera, koja je takođe pov velikim upitnikom.

Za “Riplija” je da se do danas, šest mjeseci nakon prijave niko još nije oglasio iz PFS Gradiška, a pogotovo iz FSRS. Sigurno je da aktuelnom predsjedniku Mili Kovačeviću ne ide u prilog takva afera iz njegovog Područja, jer ulazimo u izbornu godinu, i ovakav dar mar dodatno bi uzdrmao i onako labavu poziciju prvog čovjeka FSRS.