I dok gotovo sve zemlje u okruženju nastavljaju svoje fudbalske šampionate, kao po starom dobrom običaju u BiH se ne zna još uvijek ništa!

Iz kancelarije saveza u Sarajevu stiglo je još jedno saopštenje, u kojem nema ništa novo, izuzev nade da će biti poznato nešto u narednih nekoliko dana….

FSBiH je od prekida takmičenja u BH Telecom Premijer ligi, 14. marta, do danas zbog pandemije COVID 19, opredijeljen za nastavak odigravanja u sezoni 2019/2020.

Poduzete su sve neophodne aktivnosti, pravne radnje, procedure, preporuke UEFA i preporuke nadležnih tijela koje su preduslov za organizaciju utakmica na stadionima u BiH – stoji između ostaloga u saopštenju NFSBiH, pa nastavljaju dalje:

– Potpuno svjesni, nadležnosti, globalne situacije ali i svakodnevnih promjena u smislu ublažavanja mjera održano je niz sastanaka Izvršnog odbora, sastanaka sa klubovima BH Telecom premijer lige, sastanka i pisane korespondencije sa nadležnim institucijama a sve sa željom da iskoristimo i minimalne uslove za nastavak takmičenja u zadnjem mogućem i izvodivom terminu a to je u vikendu 06. juna ili najkasnije 13. juna. Sve analize su pokazale da početak takmičenja iza vikenda 13/14. juna nije realno provodiv zbog niza objektivnih razloga i takmičenje nije moguće nastaviti i realizovati da bi se isto okončalo do propisanog roka koji je postavljen od UEFA (02. avgust 2020.).

Odluke o ukidanju mjera zabrane održavanja sportskih takmičenja, a koje su još uvijek na snazi, donose nadležni organi u Bosni i Hercegovini.

Obzirom na različite informacije nadležnih kriznih štabova putem medija, različito tumačenje donesenih odluka i provodivosti ublažavanja mjera, NS/FSBiH je ponovo uputio pisane zahtjeve prema nadležnim enitetskim tijelima, 26.05.2020. kako bi dobili potvrdu i dozvolu za nastavak takmičenja i moguću realizuju svojih odluka.

Još uvijek nije stigao odgovor na dopise koje smo uputili nadležnim organima pa NS/FS BiH tako nema službenog odobrenja, niti dozvole za nastavak takmičenja u ligama svih kategorija.

Kada se zaprime pisane odluke i odgovori o statusu mjera na okolnosti epidemije korona virusa u našoj zemlji, Izvršni odbor NS/FS BiH će promtno djelovati i donijeti zvaničnu odluku o nastavku ili prekidu takmičenja koja se organizuju pod okriljem krovne kuće nogometa/fudbala u Bosni i Hercegovini – poslali su poruku iz NFSBiH.