Gotovo je izvjesno da će u utorak jedna stranica  fudbala Srpske otići u istoriju! Naravno, ukoliko delegati Skupštine FSRS budu u većini glasali za smjenu aktuelnog predsjednika Mile Kovačevića.

A, šta nam donosi novi dan?

Novo rukovodstvo, tj. Izvršni odbor FSRS preuzima punu kontrolu nad sekretarijatom, i operativno će morati pripremiti mnogo toga, da bi fudbal profunkcionisao punim plućima, jer poslednjih mjeseci, gotovo sve je bilo u blokadi.

Na adresu svih sedam područnih saveza otići će pitanje da li žele reorganizaciju takmičenja, prije svih Prve lige, odnosno proširenje ovog takmičenja, koje u ovom trenutku broji “sramnih” devet klubova.  Ukoliko odgovor bude pozitivan, a već sada je jasno da će biti tako, elita Srpske u novoj takmičarskoj sezoni najvjerovatnije će brojati 16 klubova! Po ugledu na isti sistem takmičenja u Federaciji BiH, koja je nažalost daleko gledanija, i atraktivnija od “naše” Prve lige. Odluka bi trebala biti verifikovana već početkom godine, najkasnije do februara, kako bi ekipe imale jasan uvid, u ono što ih očekuje od jeseni 2020. godine. Cilj je vratiti fudbalske sredine fudbalu, i da centri poput Trebinja, Višegrada, Zvornika, Kozarske Dubice, Gacka, Prnjavora, Mrkonjić Grada, Novog Grada, Doboja…. dobiju priliku da se kroz “filter” izbore za svoj status.

Druga važna stavka, ako ne i najvažnija za sve klubove, biće oslobađanje svih klubova na teritoriji FSRS od kotizacija, kao i plaćanja službenih lica u takmičarskim utakmicama! Sav teret ove ne male stavke išao bi na adresu FSRS, koji je već u kontaktim sa brojnim sponzorima, koji će svojim finansijskim inekcijama zatvoriti taj budžet. Netreba uopšte govoriti šta to znači za sve sredine, prije svega one male, kojima će ukidanjem dosadašnjih nameta FSRS ostajati desetak hiljada maraka po sezoni. Dakle u prevodu, klubovi nam se više neće gasiti, i onaj ko želi da igra, imaće mogućnost.

Pred nama su sudbonosni dani za fudbal Srpske, koji nezdrživo grabi ka progresu, iz jednog mraka u kojem je bio poslednju deceniju.

O medijskim aktivnostima neki drugi put, ipak ovo su najvažnije stavke novog rukovodstva, koje želi fudbal vratiti na pravi kolosijek…..