Svoj rad bazirali su na priči kako će klubove osloboditi plaćanja službenih lica i kotizacija za takmičenje, ali i to sve pomalo pada u vodu! Naime kako saznajemo, u tekućoj sezoni, vrlo vjerovatno ove stavke biće ukinute, što znači da će klubovi širom Republike Srpske plaćati usluge prema matičnoj kući, ali i prema službenim licima kao i do sada. Odnosno, malo skuplje!

Ispod radara je prošla vijest sa posljednjeg Izvršnog odbora, a koja naravno nije niti objavljena, da su takse za službena lica od Prve lige, pa do najniže povećanja gotovo za 50 odsto!

Naime, prvoligaši će ljubav prema fudbalu, odnosno prema službenim licima za jednu domaću utakmicu plaćati 1.800 KM!

Ako tome dodamo sanitetsko vozilo, razglas, redare, osvježenje….to znači da će utakmica koštati minimalno 3.000 KM. U (prosto) proširenoj ligi, sada imate 17 takvih utakmica, i to znači da će službena lica od svakog kluba uzeti po 30.600 KM za sezonu. Malo li je….

Druge lige su posebna priča, jer službena lica za ovo takmičenje od sada koštaju 900 KM. Ako znamo da je minimalna plata u Republici Srpskoj oko 600 maraka, to znači da za manje od dva sata, na potpuno amaterskom rangu takmičenja, ljudi u crnom uzmu jednu i po platu. Ništa bolja situacija nije niti u regionalnim i u područnim ligama.

Prema našim saznanjima u klubovima širom Srpske vlada ogromno nezadovoljstvo radom Vice Zeljkovića, odnosno srpske kuće fudbala u Banjaluci, koji je sa Izvršnim odborom potpuno privatizovao ovu instituciju. Da li će se i do kada igrati fudbal u Republici Srpskoj, veliko je pitanje, jer mnogi kolektivi su na izdisaju, a među njima nažalost ima i prvoligaša.

Prva liga Republike Srpske pompezno nosi naziv m:tel, ali sami klubovi od tog naziva imali su nikakvu, ili vrlo malu korist, gotovo zanemarivu. Sve je pod znakom pitanja, u šaci nekoliko igrača koji se igraju sa sudbinama mnogih koji su živjeli i u težim vremenima, i našli načina da ostanu aktivni.

Dakle, od avgusta nove tarife, ili po naški, kako to vole reći u FSRS: “Šta hoćeš, bez nameta nema salameta”….