Pomoćni fudbalski teren u fočanskom naselju Donje Polje dobiće ove godine modernu vještačku podlogu, zahvaljujući zajedničkom projektu opštine i Fudbalskog saveza Republike Srpske vrijednom pola miliona maraka!


Lokalna uprava raspisala je javni poziv za izbor izvođača njenog dijela radova, koji se odnose na pripremanje terena i postavljanje nove ograde, za šta je u opštinskom budžetu planirano oko 200.000 KM.

Sama ugradnja vještačke trave obaveza je Fudbalskog saveza, koji će izvdvojiti 300.000 KM.

U Fudbalskom klubu Sutjeska sa velikim nestrpljenjem očekuju početak radova u Donjem Polju i ističu da će novi teren donijeti mnogo bolje uslove za rad ovog sportskog kolektiva u čijim mlađim selekcijama i školi fudbala vještine najvažnije sporedne stvari na svijetu uči više od 150 dječaka.

Samim tim biće stvoreni dodatni uslovi za razvoj fudbala u Foči i ne samo fudbala, jer će teren moći da koriste i ostali sportisti i rekreativci.

Sportski direktor Sutjeske Nikola Mojović napominje da se rad omladinskih škola svih najboljih svjetskih klubova bazira na terenima sa vještačkom travom.

-Novi teren će sigurno privući veći broj djece, a našim igračima i trenerima omogućiti najbolje uslove. Imaće višestruki značaj i, osim treninga i utakmica mlađih selekcija, moći će da ga koristi i prvi tim što će biti od krucijalne važnosti, pogotovo u zimskom periodu kada je blato, kiša snijeg. Izgradnjom ovog terena, Foča kao grad dobija mnogo – ističe Mojović.

On dodaje da je vještačka trava podloga koja omogućava da se kvalitet igre ubrza, unaprijedi i usavrši.

-Jedino što je bolje od plastične trave je hibridna trava, koja je postala hit u svijetu, ali sigurno da plastična ne zaostaje mnogo za hibridnom i da će mnogo značiti za razvoj fudbala u Foči – zaključuje Mojović.

Načelnik opštine Milan Vukadinović navodi da će uz pripremu podloge, opština ograditi teren i osvježiti tribine.

– Ostatak će uraditi Fudbalski savez. Na ovaj način dobićemo jedan od najmodernijih fudbalskih, odnosno sportsko-rekreativnih terena u istoriji naše opštine – kaže Vukadinović.

Teren će u budućnosti, napominje načelnik, dobiti i prateće rekvizite da bi služio ne samo za fudbalere, već i za sve rekreativce.

-Namjera nam je da u narednom periodu obezbijedimo sredstva za rasvjetu, a možda i za atletsku stazu. Rasvjeta bi omogućila korištenje terena u večernjim satima, naročito u ljetnom periodu – dodaje Vukadinović.

Foča je jedna od devet opština i gradova u Republici Srpskoj koji će dobiti fudbalski teren sa vještačkom travom u okviru velikog projekta kojim republički Fudbalski savez povodom tri decenije postojanja, u saradnji sa lokalnim zajednicama, želi da unaprijedi uslove za bavljenje, ne samo fudbalom, već sportom uopšte.