Na adresu našeg portala stiglo je jako zanimljivo pismo iz Osječana, tačnije iz Fudbalskog kluba Trebava, člana Regionalne lige grupa Centar. U detaljnom obrazloženju, opisana je utakmica proteklog vikenda kada je Trebava gostovala u Jakešu i izgubila (2:1).

Saopštenje kluba iz Osječana prenosimo u cjelosti:

Poštovani, u cilju unapređenja fudbala na ovim prostorima i poštovanju osnovnih fudbalskih i moralnih zakona i pravila, ne možemo ostati nedorečeni i prećutati sve ono što se dešavalo na utakmici 11. kola regionalne lige FS RS – grupa centar, u kojoj je naša ekipa gostovala u Jakešu ekipi Sloge.

Pri samoj činjenici da je Jakeš udaljen od Modriče tri minuta vožnje automobilom, postavlja se pitanje na osnovu čega je komesar za suđenje regionalne lige Stojan Stefanović (iz Modriče) delegirao sudijsku trojku iz Modriče na utakmici na kojoj je delegat Nedo Janković, pogodićete odakle, iz Modriče !? Kada smo dobili informaciju da će sudijska trojka u sastavu Marko Maksimović (GS), Nenad Vujić (PS1) i Velimir Drinić (PS2) dijeliti (ne) pravdu u Jakešu, zapitali smo se kako je moguće da je komesar Stojan Stefanović od pet domaćih Sloginih utakmica čak na četiri slao sudijsku trojku iz Modriče?

Jedina domaća utakmica Sloge na kojoj sudije nisu bile iz Modriče je protiv dobojskog Željezničara, a i ptice na grani znaju da su utakmice ovih ekipa revijalnog i prijateljskog karaktera na kojim domaćin odnese pobjedu, a zatim poslije utakmice svi zajedno proslave “uspješnu saradnju” i “sportsko prijateljstvo” dvije navedene ekipe.

Na utakmicu u Jakeš smo došli 75 minuta prije zakazanog početka utakmice, a samim dolaskom smo bili izloženi molbama čelnika domaće ekipe koji su od nas tražili da igramo “tri za tri”, a u znak zahvalnosti će nas počastiti ručkom poslije utakmice. Pravdali su se da im je to potrebno jer su u teškoj situaciji i u velikim problemima sa igračkim kadrom te da smatraju da bi im ti bodovi kasnije mogli biti presudni u borbi za opstanak jer “ne smiju” kod kuće gubiti bodove. S’ obzirom na to da su nas nekih 30 minuta ubjeđivali da pristanemo, a mi niti u jednom momentu nismo ni pomislili da to prihvatimo, na kraju krajeva jedan od njih je rekao: “E, ako nećete tako, onda ćete dobiti batine, oteće vam sudije i dobićete deset kartona pa se vi je**te.”

Već od prvog sudijskog zvižduka uvidili smo da ćemo u Jakešu proći kao bosi po trnju. Teatralne padove domaćih igrača glavni sudija Maksimović tretirao je kao prekršaje, a da bi se odlučio da svira faul u našu korist, start bi morao biti pogibeljan ili bar u rangu starta za čisti žuti karton. Nakon što drugi pomoćni sudija Velimir Drinić nije signalizirao ofsajd poziciju u situaciji kada se protivnički napadač našao 4 metra iza naše odbrane, na naše primjedbe zbog nepodizanja zastavice, on je kroz smijeh odgovorio: “Momci, opustite se, danas je nedelja, vama nije zapelo, njima treba, samo lagano.”

Nedugo nakon toga sudija Maksimović je ostao “slijep” na čist prekršaj u kaznenom prostoru domaćih kada je domaći igrač sapleo našeg napadača Cerovca, ali ono što su vidjeli svi na stadionu, nije vidio Maksimović. Svaki naš pokušaj organizacije igre sasječen je nepostojećim prekršajima i dosuđenim ofsajdima. Uz sve to su naši fudbaleri bili izloženi konstantnom provociranju od strane sudijske trojke i prijetnjama u vidu kartona ukoliko bilo kako odreagujemo ili prigovorimo.

Na poluvremenu je domaća ekipa imala prednost od 1:0, a bićemo korektni i naglasiti da pogodak nije ni u najmanju ruku sporan. I u drugom poluvremenu je sve teklo istim tokom – naša dominacija i sudijska lakrdija. Ta lakrdija je svoj vrhunac dostigla u 80. minutu kada sudija Maksimović pokazuje na bijelu tačku iako kontakta između našeg fudbalera i domaćeg igrača uopšte nije bilo. Štaviše, bilo je minimalno pola metra između njih dvojice pa ostaje nejasno na osnovu čega je dosuđen kazneni udarac.

Uz sve to, zbog prigovora našem fudbaleru u pet sekundi daje dva žuta kartona i ostavlja nas sa igračem manje. Isključenog fudbalera je sa terena ispratio riječima: “Marš majmune napolje, je**m ti sve po redu” usputno se hvatajući za genitalije. Domaći realizuju nepostojeći jedanaesterac, imaju igrača više i tu je sva priča oko ove utakmice završena. Do kraja utakmice smo samo uspjeli ublažiti poraz, ali se i dalje pitamo kako je moguće da sudijska trojka nije pronašla način da nam i taj pogodak poništi. Iako je zbog brojnih dešavanja i prekida u drugom poluvremenu utakmica trebala biti produžena bar nekoliko minuta, glavni arbitar je po isteku 90. minuta označio kraj utakmice.

Izrevoltirani, uz salve uvreda od strane domaćih navijača i službenih predstavnike domaće ekipe i isprovocirani od strane službenih lica, napustili smo teren pognute glave razočarani činjenicom da smo prešli put od 100 kilometara da bi nas neko ponižavao i sputavao da dođemo do zasluženog boda ili sva tri. Ako ćemo dopustiti da se u 21. vijeku, kada se utakmice snimaju, prave ovakve lakrdije i cirkus od fudbalske utakmice, onda se trebamo zapitati u kome ili čemu je problem i ima li smisla ulagati veliki novac i trud da bi sve to neko na ovaj način ponizio do krajnje mjere poniznosti.

S poštovanjem,

FK Trebava Osječani