“Ovo ne radim iz nekog ličnog interesa, već da pokušaqmo spasiti, šta se spasiti može”. Ovako je započeo priču Mladen Bosančić, sigurno najbolji poslijeratni fudbaler Slobode iz Novog Grada, koji je pred “sedmom silom” ponudio niz argumenata, ali i materijalnih dokaza o malverzacijama u FK Sloboda, koje su ovog drugoligaša s “Mlakvi” doveli na rub gašenja, jer gotovo svi su digli ruke od nje.

-Sloboda će narednog ljeta proslaviti 110 godina, to je najstariji klub u BiH i Srpskoj, i treći u bivšoj Jugoslaviji. Nesmijemo dozvoliti da se sve uruši kao kula od karata – započeo je priču Bosančić, a onda se vratio u prošli period:

-Poslije prestanka igačke karijere obavljao sam funkciju sportskog direktora i Slobodu sam 2007. godine ostavio na prvom mjestu Prve lige u borbi za Premiejr ligom BiH! 12 godina me nije bilo tu, ali sam pratio dešavanja. Na nagovor brojnih ljudi iz lokalne zajednice, kandidovao sam se za predsjednika kluba na posljednjoj održanoj Skupštini, 11. januara 2018. godine. Iako sam nudio konkretna riješenja, te novčanu pomoć vlastitiih sredstava od nekoliko desetina hiljada maraka, nisam prošao, a za predsjednik je izabran Mirko Zgonjanin. Za godinu dana klub je urušen, nema dna. Dovoljno je reći da je cijeli klub spao na 12 juniora i sedam kadeta, i to je sve što je ostalo od Slobode! 

A, onda slijedi prva malvezacija, predsjednika, i tada čovjeka koji je odlučiuo o svemu u Slobodi, Ognjena Dašića.

U našem video prilogu pogledajte cijelu priču….

I to nije sve!

Iako na papiru u plusu, stvarno stanje kaže drugačije, Sloboda je višestotina hiljada dužnik. Naime za električnu energiju dug je 57.000, za vodu 25.000, na ime poreza dug iznosi 85.000, prema dobavljačima je 27.000, te igračima i trenerima 20.000. Sve ukupno 214.000 KM, a tome treba dodati i još iznose koji su već tuženi i svakog časa trebaju doći na naplatu.

    

Posebna priča je kako se u Novom Gradu dizao novac namjenjen Slobodi.

– Na ime transfera Vejinovića u Zvijezdu 09 leglo je 15.000 KM na račun kluba. Istog dana predsjednik Zgonjanin je podijelio 3.000 km igračima za plate, a ostatak prebacio na račun svoje firme “Astoria kompani”. Već sutraadan je zatvorio svoj lični kredit, nažalost tako je funkcionisala Sloboda – nastavlja Bosančić.

A, onda najozbiljnija priča, koja bi mogla zainteresovati mnoge, jer riječ je o namještenoj utakmici Kupa BiH, kada je Sloboda izgubila od Kaknja (7:1).

Poslušajte i ovu šokantnu priču….

I poslije ovih šokantnih detalja, Bosančić tvrdi da stoji iza svake riječi. Proces prema organima, kako MUP-a RS, ali i SIPA, te fudbalskih organizacija, već je započeo.

– Gospoda koja je sve ovo radila (Zgonjanin i Dašić) teretiće se za krivično djelo falsifikovanja potpisa, lažno predstavljanje, predstavljanje lažnih bilansa i zloupotrebu službenog položaja. Ako znamo političku poziciju gospodina Zgonjanina, malo je reći da će u Novom doći do tektonskih poremećaja –tvrdi Bosančić i za kraj poručuje i ovo:

-Boriću se za Slobodu. Imam isitinsku podršku svih navijača kojima je klub u srcu, krenuli smo u sazivanje vanredne Skupštine, sakupljamo potpise, želja je da pokušamo klub spasiti od ponora. Znamo da je to u ovom trenutku gotovo nemoguća misija, ali vrijedi se boriti, jer U Novom Gradu imate tri simbola: Unu, Sanu i Slobodu! Tako je već generacijama, i tako će biti i dalje – zaključio je Mladen Bosančić, koji će poslije ovakvih riječi izazvati velike reakcije, ne samo u Novom Gradu, ili u fudbalu Srpske, već o mnogo šire, pa očekujemo da uskoro ova priča dobije i nastavak…..