U fudbalu Republike Srpske na pomolu je još jedan veliki problem!

Upravani odbor FK Sloboda u dogovoru sa rukovodstvo opštine zauzeo je stav da se uputi zahtjev Izvršnom odboru Fudbalskom savezu Republike Srpske da omogući da se na stadionu “Luke” mogu igrati mečevi u okviru takmičenja u Drugoj ligi-grupa Zapad. U protivnom, ukoliko stadion ne dobije dozvolu FK Sloboda zamrznuće svoj rad ili će se takmičiti u najnižem rangu!?

Predsjednik Upravnog odbora Milenko Milekić, kaže da je pritisak javnosti, navijača i lokalne vlasti da FS RS dozvoli da Sloboda svoje mečeve igra na stadionu “Luke”. U protivnom, bez razlike na pripreme i formiranu ekipu Sloboda će istupiti iz takmičenja u Drugoj ligi-grupa Zapad.

-Već godinu dana u Mrkonjić Gradu nema fudbalsih utakmica. To je tragedija za fudbal Srpske u cjelini. Moramo učiniti sve da se utakmice igraju na našem stadionu. Pritisak navijača, javnosti, lokalne zajednice… je da FS RS dozvolu da Sloboda svoje mečeve igra na svom stadionu, dok se ne završi izgradnja pomoćnog stadiona sa vještačkom travom ili nivelacija glavnog terena. Bez predmetno je da se klub takmiči, a da svoje utakmice igra na terenima oko Banjaluke. Nije nam jasno da smo sve te godina mogli da igramo mečeve u Prvoj i isto toliko u Drugoj ligi na svom stadionu. A sada ne možemo igrati ni u Drugoj ligi. Znači ukoliko ne bude utakmica na “Lukama”, nema ni fudbala u Mrkonjić Gradu i FK Sloboda –tvrdi Milekić.

Prvi čovjek Slobode, kaže da je uprava kluba razgovarala sa rukovodstvom FS RS i da ih je upoznala sa svim aktivnostima koje klub čini na izgradnji infrastrukture, ali i na formiranju ekipe i mlađih selekcija.

– Uputili smo zvaničan dopis Izvršnom odboru FS RS, a razgovarali smo i sa predsjednikom Milom Kovačevićem da utakmice igramo u Mrkonjić Gradu. Želim da kažem da smo imali korektne razgovore i osjetio sam da rukovodstvo FS RS želi da nam pomogne. Međutim, još nismo dobili nikakav odgovor, a prvenstvo je na pragu. Nadamo se da će rukovodstvo FS RS shvatiti našu situaciju i izaći nam u susret da naše utakmice možemo igrati na “Lukama”. Prethodnih dan uredili smo teren, prostor oko terena, “osvježili” svlačionice. Narednih dna nam ostaje još da uvaljamo teren, koji je u dosta dobrom stanju. Kada se samo sjetim po kakvim “bašama” smo igrali, naš teren je kao iz bajke –kaže Milekić.

I pored svih problema koji prate klub, velikih troškova nastalih zbog igranja utakmica u Banjaluci i Krupi, Uprava FK Sloboda zatvorila je konstrukciju finasiranja za jesenji dio sezone.

– Pokušavamo da troškove svedemo na minimum. Svi u klubu rade bez nadoknade. Trudimo se da ne stvaramo obaveze koje ne možemo pokriti. Uspijeli smo da kompletiramo ekipu i vjerujem da u Drugoj ligi možemo da igramo značajnu ulogu. Da se plasiramo u vrh tabele. U dogovoru sa stručnim štabom akcenat je stavljen na afirmaciju mladih i perspektivnih fudbalera –kaže Milekić.

Stadion

Što se tiče stadiona sa vještačkom podlogom, radovi iz prve faze su završeni. Teren je ograđen i pripremljen za polaganje vještačke trave. Zapelo je oko odabira izvođača, jer je tender poništen zbog žalbe preduzeća čija ponuda nije odabrana na tenderu.

– Nadam se da će prevladati razumjevanje kod firmi koje su se prijavile na tender i da će lokalna vlast uspijeti da taj problem rješi. Želimo da se što prije završi postavljenje vještačke podloge. To bi nam mnogo značilo i apelujem na sve da se ovaj problem što prije rješi. Što se tiče nivelacije glavnog terena stadiona “Luke” u završnoj fazi je izrada projekta. Projektom je predviđena nivelacija, proširenje dimenzija igrališta, ugradnja sisteme za prskanje terena i svih neophodnih sadražaja. Imamo obećenja da će se iznaći strateški partner koji bi pomaogao da se teren izgradi prema najvišim standardima UEFEoptimista je Milekić.

Bilo kako bilo, želimo da vjerujemo da će u ovoj (ne)fudbalskoj priči, prevladati ona fudbalska i da će se bubamara ponovo zakotljati na “Lukam” podno Lisine. Grada gdje su braća Buhovac još početkom prošlog vijeka donijeli prvu fudblasku loptu i osnovali prvi fudblski klub.

Tekst i foto: Slobodan Dakić