Definitivno da je počelo prekrajanje granica na Balkanu, non-pejper je zatalasao prostor eks Jugoslavije, a sada još jedna bomba stiže, i to fudbalska iz Niona!

U sjedištu Evropske kuće fudbala (UEFA) na posljednjem kongresu pored Super lige, jedna od tema bila je i prekrajanje fudbalskih granica, a poruka je da bi Fudbalski savez Republike Srpske mogao uskoro samostalno zaploviti fudbalskim vodama!

FSRS je administrativno već odvojen sa sjedištem u Banjaluci, i pod svojom ingerencijom ima sve ono što bi trebao da ima jedan samostalan savez. Preko 10.000 registrovanih igrča, i više od 300 klubova, koji se takmiče velikom većinom pod kapom saveza u Banjaluci, izuzev Premijer lige BiH, koja je pod ingerencijom NFSBiH.

Svakako da je zanimljivo da je non-pejper ponovo stigao iz slovenačkih krugova, baš kao i onaj politički, i da oni jako dobro poznaju situaciju unutrašnje strukture FSBiH, i prema mišljenjima zagovornika te ideje, već od ljeta 2021. godine FSRS bi mogao krenuti samostalno. Ipak, prevladala je ideja, da to bude na ljeto 2022. godine, kada bi FSRS trebao poput još nekih članica, Škotske, Irske, Velsa, Kosova, San Marina….zaigrao pod svojom zastavom, kako na klupskom tako i na reprezentativnom nivou.

Ono što ovom projektu ide na ruku, jeste potpuno odvajanje klubova sa prefiksom BOŠNJAČKI, koji su nedavno pokrenuli inicijativu o formiranju udruženja premijerligaša (Sarajevo, Velež, Olimpik i Mladost), a koja je doživjela potpuni krah u Republici Srpskoj, kao i djelu Federacije BiH gdje stoluju hrvatski klubovi. Fudbalsko nejedinstvo vidljivo je na svakom koraku, a ispivalo je činjenicom da je nedavno u predsjedničku fotelju zajedničkog saveza zasjeo Srbin, koji očigledno nije po željama projektovanim prije svega u političkom Sarajevu, koje diktira i fudbalsku loptu.

Ne treba zaboraviti da su klubovi iz Republike Srpske već igrali evropska takmičenja (Borac, Leotar, Radnik, Slavija, Alfa Modriča), i to kao predstavnici Jugoslavije i BiH, kao i da je reprezentacija Republike Srpske, bez obzira na silna podmetanja “živa” već 30 godina, i da su brojne selekcije Srpske izlazile na međunarodnu scenu, pogotovo one u omladinskim kategorijama.

Materijala, i te kako ima, temelji su čvrsti, a ideja koja je došla iz Niona, samo je produkt onog političkog tkiva, a na ruku FSRS ide i činjenica da je slovenački uticaj u UEFA mnogo jači nego politički.

Treba samo sačekati, da vidimo, ko će prije uploviti u svoju slobodu, Republika Srpska kao nezavisna država, ili FSRS kao sportska asocijcija nezavisna od FSBiH.

Ljeto 2022. godine je tako blizu……