U Mrkonjić Gradu danas je veliki sportski i fudbalski praznik!

U poslijepodnevnim časovima svi putevi u gradu podno Lisine vodiće na Gradski stadion “Luke”.

Naime, fudbaleri Slobode od 18 časova u prijateljskoj utakmici svoje stare sportske prijatelje fudbalere Slobode iz Novog Grada.

Biće to prva zvanična utakmica na novom terenu stadiona “Luke”, sa prirodnom podlogom. I kada se sve izanliziralo, mrkonjićka Sloboda od svog postojanja možda je odigrala i najviše mečeva sa ekipom sa istim imenom iz Novog Grada.

Godinama su se ove dvije ekipe takmičile u Krajiškoj zonskoj ligi, Regionalnoj ligi-Zapad, Drugog ligi-Zapad i Prvoj ligi Republike Srpske…I odigrale veliki broj mečeva, a kojih se još sjećaju ljubitelji fudbala u dva fudbalska grada.

Iako se radi o prijateljskom meču, uprava mrkonjićkog drugoligaša preduzela je sve mjere da ova utakmica bude svečarska.

-Za naš klub meč sa ekipom iz Novog Grada je od velikog značaja, jer na neki način ozvaničićemo upotrebu našeg novog teren sa prirodnom podlogom na stadionu “Luke”. Veliki je to dan za sport, fudbal, omladinu, naš grad…Jer, se naš klub nakon tri godine vraća u Mrkonjić Grad da trenira i igra  mečeve na svom novom modernom terenu. Pozivamo sve ljubitelje fudbala i građane iz našeg i susjednih mjesta da svojim prisustvom uveličaju ovaj značajan sportski događaj –kaže predsjednik Skupštine Fudbalskog kluba Sloboda Dragan Plejić.

I dok uprava kluba čini napore da prvi meč na “Lukama” ima svečarski karekter, fudbaleri Slobode vrijedno treniraju i pripremaju se za šampionat u Drugoj ligi-grupa Zapad. Naime, pripreme su počele 5. jula i ekipa je odigrala već dva kontrolna meča.

-Ritam priprema smo pojačali, tako da ove sedmice radimo dva puta dnevno. U jutarnjem terminu od 10 časova radimo u teretani Sportske  dvorane “Arena Nove Banke” gdje imamo optimalne uslove za rad. U večernjem terminu od 18 časova radimo na novom terenu stadiona “Luke”, sa prirdnom podlogom. Svi fudbaleri su u Mrkonjić Gradu gdje im je obezbijeđen dnevni odmor. Očekujemo da ćemo već naredne sedmice moći da treniramo i na pomoćnom stadionu sa vještačkom travom. To bi bilo od velikog značaja, jer bi glavni teren čuvali samo za odigravanje prevenstevenih utakmica –rekao je šef stručnog štaba Slobode Igor Mirković.

Inače, ekipa mrkonjićke Slobode znatno je promjenjen u igračkom kadru u odnosu na prošli šampionat. Ekupu je napustilo šest, a došla su trojica novih fudbalera (Stjepanović, Eskić i Radoja). Stručni štab je još u potrazi za rezervnim golmanom, pošto je Đurko Kačevenda povrijeđen. Ekipu je napusto rezervni golman Filip Ratković, koji zbog privatnih obaveza ne može više redovno trenirati.

Što se tiče Novljana, slična je situacaija. Klub je napustio veliki broj fudbalera, pa je uprava prvoliogaša sa “Mlakvi” angažovala desetak novih fudbalera. Provjera sa mrkonjićkom Slobodom, treneru Vraneševiću dobro će doći za uigravanje ekipe. Ali da se uvjeri koliko su kvalitena pojačanja, koja su angažovana za naredni šampionat u Prvoj ligi, gdje su ambicije Novljana plasman u vrh tabele.

Tekst i foto: Slobodan Dakić