U četvrtak s početkom u 11.30 časova Izvršni odbor Fudbalskog saveza Republike Srpske održaće sjednicu, a tema će biti reorganizacija takmičenja, prije svega Druge lige Istok!

Kako smo to već davno prvi najavili, u opticaju je i formiranje treće Druge lige, i to Centar, uz postojeći Istok i Zapad.

Šta bi se time dobilo?

Ideja je da novoformirani Centar uključi klubove iz Područja Doboja i Bijeljine, dok bi Istok ostao na Sarajevsko – romanijskoj regiji, te PFS Trebinje. Zapad bi činili PFS Gradiška, PFS Prijedor i PFS Banjaluka.

Dakle, smanjili bi se troškovi, od najudaljenijih gostovanja, naprimjer Ilićka ne bi više putovala u Nevesinje ili Gacko, i obrnuto.

Isto tako Zapad bi se oslobodio putovanja u Dobojski region, iako realno i dalje ima najveći kvalitet, u odnosu na ostale dvije lige.

Manjkavost ovog prijedloga je jako mali broj klubova najjužnija dva područna saveza, i formiranjem Druge lige, nestali bi ostali nivoi takmičenja, regionalna liga, a Područne i onako nisu imali.

To je naravno, jedna od opcija, po našim saznanjima i najbliža konačnom riješenju, koje bi sutra moglo zaživjeti, i već bi startovalo od sezone 2022/2023.

U takvom sistemu, tri prvaka ulazila bi u Prvu ligu Republike Srpske, i elita bi bila mnogo zanimljivija, jer bi najmanje tri kluba morala u niži rang, a kad ispadaju dva srpska predstavnika iz Premijer lige BiH, onda bi i četiri ekipe bili drugoligaši, što bi donijelo svakako mnogo zanimljivijih duela za bodove.

Fudbalska vlada Srpske odlučiće sutra…..