Sve je izvjesnije da će FK Krupa napustiti Premijer ligu BiH! Razne kombinacije i špekulacije su u toku, ali čelni ljudi kluba imaju jasnu računicu koja pokazuje koliko i šta je dovoljno da klub nesmetano egzistira.

Bez problema je dobijena licenca za nastup iduće sezone, ali predsjednik kluba Draško Ilić ne želi da zavlači igrače obećanjima koja ne može ispuniti.

– Ne želimo da lažemo igrače i da im ostajemo dužni, pa zato tražimo modalitet za popunu budžeta. Ukoliko ga ne pronađemo, moraćemo potražiti alternativna rješenja. Jedno od njih je istupanje u niži rang. Ipak, nadam se da do toga neće doći – kazao je Ilić u izjavi za “Glas Srpske”.

Prema njegovim riječima, najveći teret finansiranja kluba podnio je generalni sponzor “Eko euro tim”, uz manji broj prijatelja i sitnih sponzora. Kako sam kaže, za pet godina igranja u Premijer ligi od Vlade Republike Srpske dobili su 4.000 KM, a od grada Banjaluke prošle godine 31.000. Za ovu je planirano da Krupa dobije 70.000 KM.

– Za igranje Premijer lige potrebno nam je oko 100.000 maraka, što je ogroman iznos za jedan mali klub poput našeg. Ni u jednom momentu ne želim da potcijenim to što dobijamo od grada, ali nama taj iznos nije dovoljan ni za jedan mjesec života. Uostalom, Krupa je, ako ne jedini, onda jedan od rijetkih klubova u Republici Srpskoj koji je sve igrače poslao na odmor sa isplaćenom majskom platom. Ostalo je da fudbalerima isplatimo nagradu za opstanak, a i to će biti izmireno čim od FS BiH dobijemo naknadu za takmičenje u sezoni 2020/21 – naglasio je Ilić.

Iako nastoje i vrlo često uspijevaju da posluju sa što manjim troškovima, u kanjonu Vrbasa su ipak izloženi ogromnim izdacima, upravo zbog toga što nastoje da rade isključivo po zakonu.

– Među rijetkim smo klubovima koji ne naplaćuju članarine svojim mlađim kategorijama. Kako je Krupa na Vrbasu mala sredina i nema dovoljno dječaka za sve uzraste, primorani smo da ih potražimo u okolnim sredinama. Tako sada u našem omladinskom pogonu treniraju dječaci iz Banjaluke, Kneževa, Mrkonjić Grada, Ključa, Prijedora… Svaki dan ih redovno dovozimo na trening i vraćamo nazad, i to dva puta dnevno. Za proteklih šest godina prešli smo oko 500.000 kilometara i na gorivo potrošili oko milion maraka. Još gotovo milion je otišao na poreze i doprinose i danas nemamo ni feninga duga prema državi. Tome treba dodati i 25.000 KM, koliko se godišnje potroši na struju i vodu – pojasnio je prvi čovjek Krupljana.