Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je da nema ništa od jedinstvene i unitarne BiH, jer je ona državna zajednica dva entiteta i tri naroda.
– Srbi ne smiju dozvoliti da prođu kao Hrvati u Federaciji BiH, odnosno budu majorizovani i izbačeni iz svih elemenata odlučivanja. Deklaracija Hrvatskog narodnog sabora  mogla je da bude žešća kada je riječ o obespravljenosti Hrvata – rekao je Dodik.

On je naveo da Srbi i Hrvati u BiH imaju pravo da iznesu stavove.

– Neki kod nas iz opozicije govore da je HNS pomenuo Republiku Srpsku i separatizam. To nigdje nije pomenuto, jer je rečeno da postoji unitarizam i separatizam i da oni imaju neki srednji put, što tek treba da vidimo šta znači – dodao je Dodik.

On je konstatovao da su Srbi nezadovoljni u BiH, jer su Srpskoj otete brojne nadležnosti, te da je nadležnost BiH samo ono što je izričito dato Ustavom, odnosno samo devet funkcija.

– A sada ih imamo u stvarnosti 85, od kojih je većina oteta Srpskoj. Jesmo li napravili bolje mjesto za život i uspješnije društvo? Nama je sve gore. Šta smo dobili svih godina, osim borbe sa iluzijom koja se zove BiH – rekao je Dodik.

On je naveo da je BiH sve više podijeljeno društvo, te da o tome niko ne želi da razgovara, podsjetivši da je neuvažavanje identiteta naroda u bivšoj Jugoslaviji izazvalo krvavi rat u toj zemlji.

– Moj primarni identitet je Srbin i Republika Srpska. Veoma držim do svog identiteta, do krsne slave, volim Novaka Đokovića, Srbiju… Zašto neko želi da se ja odreknem svog identiteta i postanem neki apstraktni građanin svijeta – rekao je Dodik.

On je rekao da se pokazalo da nisu uspjele austrougarske težnje da na ovim prostorima Srbima nametnu demokratiju, saživot i takozvani “bosanski identitet”, poručivši da srpski narod treba da poznaje i izvlači pouke iz svoje istorije.

Dodik je napomenuo da Republika Srpska neće prihvatiti nijednu odluku međunarodnog faktora u BiH, pa čak i dobronamjernu, jer nije prikladno da taj faktor odlučuje.

– Srpska je ranije morala da trpi intervencionizam međunarodne zajednice. Danas to ne moramo. Nećemo prihvatiti nijednu odluku međunarodnog faktora u BiH jer nije prikladno da oni ovdje odlučuju o bilo čemu – rekao je Dodik.

On je ponovio da je veoma važno što su srpske stranke iskazale jedinstven stav kada je riječ o apelaciji SDA.

– Raduje me činjenica da razlike, koje među nama postoje, nisu bile razlog da ne budemo jedinstveni i odgovorimo SDA. Samo jedinstveno djelovanje Srpske može ojačati našu poziciju – smatra Dodik, koji je i lider SNSD-a.

On je naglasio da predsjednik SDA Bakir Izetbegović pokušava da spriječi formiranje zajedničkih institucija BiH, jer želi da zadrži one koji su mu bili partneri u posljednje četiri godine i dovede do jaza među onima koji su pobijedili na izborima i izbornim gubitnicima u Srpskoj.

– Čujem da neki važni ljudi iz SDS-a i PDP-a pokušavaju da razgovaraju o formiranju vlasti na nivou BiH i izboru Savjeta ministara. To je tehnički moguće, ali na taj način bi BiH tek bila dovedena u pitanje i to je loša kalkulacija. U Domu naroda parlamenta BiH su četiri delegata iz SNSD-a koji znaju šta da rade u ovom slučaju, kao i ja u Predsjedništvu BiH – rekao je Dodik.

On je ponovio da SNSD sa SDA nikada nije dogovarao koaliciju, nego da se vlast na nivou BiH mora konstituisati u skladu sa Ustavom.