Da je u bh. fudbalu sve moguće pokazalo se samo dan nakon utakmice Željezničar – Zvijezda 09 (0:1), u kojoj su domaći navijači, poznatiji kao “manijaci”, utrčali u teren neposredno po njenom završetku u želji da se obračunaju sa svojim “ljubimcima”.

Naime, uprava Željezničara zahvalila je na svom klupskom sajtu navijačima na posjeti, te iskoristila priliku da objavi i tačan broj prodatih ulaznica!

– Željezničar zahvaljuje svim navijačima koji su prisustvovali susretu protiv Zvijezde 09. Koristimo se prilikom da informišemo cjelokupnu javnost da je na utakmici gotovinski priliv kluba u iznosu od 7.837 KM. Prodate su 1.033 pojedinačne ulaznice. Ukupan broj gledalaca na utakmici bio je 1.911 – stoji u saopštenju kluba sa “Grbavice”.

Ni riječi o incidentu! Pokušaju navijača da se obračunaju sa fudbalerima, kao ni ono najosnovnije, ljudsko izvinjenje gostima iz etno-sela Stanišići koji su zasluženo slavili na terenu, a onda došli u situaciju da strahuju za vlastitu bezbjednost.

Sve se desilo odmah nakon što je glavni sudija Mateo Musa iz Čitluka označio kraj meča. Tada su nezadovoljni navijači Željezničara uletjeli na teren sa željom da se obračunaju sa igračima. Na svu sreću, policija je ipak uspjela da interveniše na vrijeme i spriječi veći incident, te vrati navijače na tribine. Srećom, niko od gostujućih fudbalera i članova stručnog štaba nije bio ugrožen, ali im, kako sami navode, nije bilo nimalo prijatno.

– Bilo je poprilično neugodno, iako nismo imali nikakvih problema, jer na nas niko nije ni obraćao pažnju. Oni su bili ljuti na svoje fudbalere, koje su ganjali, dok smo se mi samo sklonili u svlačionicu – istakao je  jedan fudbaler Zvijezde 09.

U klubu sa “Grbavice” već duže vrijeme odnosi nisu baš sjajni, jer je uprava odlučila da stručni štab i igrače novčano kazni zbog loših rezultata u septembru, na šta su ovi odgovorili štrajkom upozorenja – jedan dan su odbili da treniraju, a drugi dobrano kasnili na trening. Ulje na vatru dosuo je poraz od Zvijezde, pa su navijači odlučili da preuzmu stvari u svoje ruke. Uz prijetnje i psovke, najčešće se moglo čuti da ne žele manekene na terenu i u svlačionici, već momke koji će dati sve za dres kluba.

Na stranu igrača i članova stručnog štaba stao je Sindikat profesionalnih fudbalera BiH, kao i sindikati iz okruženja, navodeći da čelnici klubova nemaju pravo da na osnovu subjektivnih procjena ili pak rezultatskog neuspjeha novčano kažnjavaju igrače.

Klub čeka samo novčana kazna

Prema propozicijama takmičenja, Željezničar će, po svemu sudeći, biti kažnjen samo novčano i to, u zavisnosti od izvještaja delegata Fahrudina Sinanovića iz Kalesije, od 3.000 KM pa naviše. Incident na “Grbavici” svodi se pod slabu organizaciju utakmice jer se ne smije desiti da se navijači bilo kojeg kluba nađu na terenu. Tek ukoliko bi se ovaj slučaj ponovio, postoji mogućnost da se zatvori određena tribina na stadionu.