Objektivom našeg foto- aparata “uhvatili” smo na Gradskom stadionu “Luke 1” bivšeg maratonca i šampiona Đuru Kodžu, kako vrijedno trenira i na “Lukama” trči svoje šampionske krugove. Kodžo je petnaestak godina bio među najboljima, ako ne i najbolji maratonac na Balkanu. Nizale su se pobjede, rekordi, medalje, titule…ali i nerazumjevanje Atletskog saveza BiH da obezbijedi sredstva za Kodžin nastup na Svjetskom prvenstvu u Edinburgu kada je bio u životnoj formi i imao jedno od najboljih vremena u polumaratonu i maratonu!

Ostaće zapisano da je Kodžo sa maratoncem Željkom Petrovićem iz Prnjavora bio prvi predstavnik Republike Srpske na Olimpijskim igrama u Melburnu. Kodžo je dominanto petnaestak godina vladao BH atletskom scenom, ali i Balkana. Za sve uspjehe stizala su brojna priznanja. Godinama je biran za najboljeg sportistu Mrkonjić Grada. Bio je i na listi među najboljim sportistima Republike Srpske i BiH. Dobio je jedini priznanje u Mrkonjić Gradu, priznanje za sportistu decenije grada podno Lisine!

Po mnogima maratonska-atletska legenda je i najbolji sportista svih vremena u Mrkonjić Gradu i jedini olimpijac iz ovog mjesta. Zanimljivo je da Koždo odnedavno redovno trči i trenira, kada mu dozvole radne obaveze. Na naše pitanje, da li se opet vraća na atletsku scenu, šeretski se osmjehnuo i rekao:

– Slobo, nisi me vidio i nemoj me slikati!

Šta to znači tačno, moglo bi se uskoro saznati!

Ono što se zna da je ovaj atletski šampion sa aktivnim bavljenjem atletikom prestao prije nekoliko godina, zbog bolova u koljenu. Bilo kako bilo, vratio se ili ne na atletski stazu Đuro Kodžo ostaje atletski šampion i sportski div. Šampion koji je pobjeđivao i velike evropske šampione.

I još nešto…. Đuro veliki čovjek i humanista. Omiljen sportista i čovjek na svim paralelama i merdijanima! I u svojoj Liskovici i Mrkonjić Gradu!

Tekst i foto: Slobodan Dakić