Reprezentacija Srbije počinje kvalifikacije za plasman na Prvenstvo svijeta koje se iduće godine održava u Кataru, a nekoliko dana pred okupljanje najboljeg nacionalnog tima, direktor A selekcije Stevan Stojanović, prenio je svoja očekivanja pred duele sa Republikom Irskom (24. mart-Beograd), Portugalom (27.mart-Beograd) i Azerbejdžanom (30. mart- Baku).

-Veliki izazov je pred nama, pogotovo na samom početku, jer imamo jake protivnike, tri utakmice. Prva dva meča su jako bitna, sa Irskom i Portugalom, ali ne plašimo se tog izazova, znamo da imamo dobre igrače, izabrali smo igrače koji će da odgovore zahtjevima reprezentacije – rekao je Stevan Stojanović.

O saradnji sa Draganom Stojkovićem i njegovoj viziji fudbala, napadačkoj igri za gol više…

-Dragan Stojković je uvek bio pobjednik, bio je lider, znam da uvijek voli da pobjedi i bez obzira na ishod, njemu je najvažnije da navijači uvijek budu zadovoljni.Poznajem, dakle, njegovu filozofiju, ništa mi nije strano, vjerujem ja, a vjerujem da je isto tako i raspoloženje u javnosti.

Mnogo se govori o energiji, harizmi koju posjeduje selektor…

Vratiću se ponovo na naše igračke dane kada je on meni bio kapiten. Dragan Stojković posjeduje harizmu, pravi je lider, a za to moraš da se rodiš.Siguran sam da će napraviti dobru, zdravu atmosferu. Nemamo mnogo vremena, nije kao u klubovima gdje imaš dovoljno vremena da radiš i prepremiš igrače, zato se nadamo da su igrači fizički spremni da odgovore svim zahtjevima u reprezentaciji. Na nama je, naravno selektoru, da napravimo dobru atmosferu, u šta ja ne sumnjam da će tako biti, i da napravimo pozitivan rezultat.

Okupljanje je u ponedjeljak, utamica protiv Republike Irske već u srijedu…

-Mali hendikep, imaćemo praktično dva treninga, prvi je trening oporavka po dolasku, onda i drugi dan kasnije. Selektor će upoznati igrače sa njegovim zahtjevima u igri, ali opet ponovljam, ne plašimo se mi tih izazova, svi smo iskusni, znamo šta možemo da očekujemo od ovakvih utakmica.I hoću da napomenem, u sportu nema tragedije, ja ne smatram da smo mi došli za ove tri utakmice. I ako slučajno bude neuspjeh da je to tragedija, treba Savez i sve strukture postaviti na zdrave noge, za sve to treba vremena i mi ćemo u narednom periodu napraviti da sve funkcioniše kako treba. I taj rad će donijeti rezultat.

Stižu informacije iz Francuske da će zbog situacije sa COVIDOM-19 igrači iz tih klubova biti u obavezi da po povratku u zemlju provedu deset dana u karantinu. Hoće li selektor moći da računa na Predraga Rajkovića, Stefana Mitrovića i Mihaila Ristića?

-Mi smo tu nemoćni, sada je na igračima da li će doći. U razgovoru sa njima svi su obećali da će biti na okupljanju, bez obzira na taj karantin. Uostalom, po povratku bi preskočili samo jednu utakmicu za klub. Razgovarao sam sa igračima, svi su optimisti i iskreno jedva čekaju da dođu i pruže maksimum za reprezentaciju. Očekujem, dakle, da budemo kompletni u ponedjeljak.

Govorio je direktor „A“ reprezentacije i o učinku i golovima mladog Dušana Vlahovića u Seriji A, golmanima Predragu Rajkoviću i Marku Dmitroviću, pričao je o kultu reprezentacije, motivu koji traži dres sa nacionalnim grbom, mečevima bez publike zbog situacije sa koronavirusom, selekciji Irske, ali i o Ronaldu i Portugalu, predstojećem meču u Bakuu i činjenici da Dragan Stojković nikad nikoga od rivala nije potcenio…

Kompletan intervju može da se pogleda na Jutjub kanalu FSS.