Prvi utisci o mom novom klubu, ostrvu Madeira i gradu Funšal su fantastični i sve više smatram da sam odabrao pravu sredinu za fudbalski napredak.

Istakao je ovo doskorašnji prvotimac banjalučkog Borca Vladan Danilović, koji je prije nekoliko dana postao igrač člana portugalske Primeire, Nacionala.

– Prvih dana bilo mi je teško, ali se polako privikavam. Svi u klubu se trude da mi pomognu i već sada mogu da kažem da mi je daleko bolje nego onih prvih nekoliko dana. Već se poprilično snalazim i po gradu i sigurno je da će iz dana u dan biti sve bolje – naglasio je Danilović.

Prve dane boravka u Funšalu iskoristio je i za obilazak grada.

– Ovdje svi sa ponosom ističu da je ovo rodno mjesto najboljeg igrača svijeta Kristijana Ronalda. Prošao sam pored njegove rodne kuće, ali i muzeja koji je napravljen njemu u čast. Još ga nisam posjetio i fotografisao se, ali biće prilike. I to će mi sigurno biti dodatni motiv da se još više potrudim i što prije izborim mjesto u startnoj postavi – dodao je Danilović.

Nacional se ove sezone vratio u elitno društvo i želja svih je da klub ostvari što bolji plasman. Zbog toga je dovedeno dosta novih igrača, a zvuči pomalo nevjerovatno da ih praktično ima sa svih strana svijeta.

– U svlačionici su momci iz čak 18 zemalja svijeta. Nevjerovatan spoj kultura, običaja i jezika, ali je najbitnije da svi najbolje razumijemo onaj univerzalni, fudbalski. Većina momaka ne zna portugalski pa se uglavnom sporazumijevamo na engleskom. Počeo sam polako da učim i portugalski i za sada ide dobro. Najvažnije mi je da savladam osnove da bi treninzi i utakmice prolazili bez problema. Nažalost od tih 18 zemalja niko nije sa područja bivše Jugoslavije, jer bi onda sigurno bilo daleko lakše. Nadam se da će se i to promijeniti i da će u klub doći i neko sa “naših prostora” – nastavio je Danilović.

Sa novim timom, koji sa klupe predvodi Luis Freire već je obavio nekoliko treninga.

– S obzirom na to da sam došao u veoma jaku ligu, zadovoljan sam kako sam podnio prve treninge. U stvari oni se ne razlikuju puno od naših, ali su možda malo zahtjevniji. Iako je još rano govoriti, mislim da nisam pogriješio u izboru nove sredine. Vjerujem da je ovo pravo mjesto za moj dalji napredak, ali i da pokažem da i igrači iz Premijer lige imaju kvalitet za mnogo jača takmičenja – rekao je Danilović.

Borcu 350.000 i 30 odsto

Za prelazak Vladana Danilovića u Nacional Borac je zaradio 350.000 evra, koje će dobiti u tri rate, dok je u ugovoru i klauzula prema kojoj Banjalučanima ide i 30 odsto od narednog transfera. Portugalci su nudili 100.000 evra više, uz manje procente od iduće prodaje, ali su Banjalučani “izboksovali” varijantu za koju vjeruju da će im donijeti više. Očigledno i jedni i drugi vjeruju da će mladi Fočak brzo prerasti i ovu sredinu i da će u budućnosti ostvariti milionski transfer.

“Glas Srpske”