Manifestacija “Dan fudbala Republike Srpske” u organizaciji Fudbalskog saveza Republike Srpske i Sportskog žurnala, 13. put po redu, biće održana u četvrtak, 14. marta 2024. godine u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci s početkom tačno u podne.

Imenovan je i Organizacioni odbor koji će sačinjavati Vico Zeljković, kao predsjedavajući, a članovi su: Dušan Marković, Bojan Kušljić, Zoran Stojadinović, Mario Đuran, Dejan Lukendić, Rodoljub Petković, Mladen Kremenović, Milorad Lale i Radika Marić. Stručnim žirijem predsjedavaće Dragiša Ćorsović, a članovi ovog tijela su još: Tomo Marić, Slavko Basara, Goran Đukić, Dejan Erešić, Ognjen Valjić i Nemanja Dojčinović.

-Pred nama je nova stranica fudbalske istorije koju treba da ispišemo, a 14. marta ove godine Republika Srpska će da dobije nove laureate na koje ćemo da budemo ponosni. Pred nama je velik i komplikovan posao, ali imamo dovoljno iskustva stečenog prethodnih godina da sve bude na visokom nivou kao i do sada. Nema sumnje da će to da bude istinski fudbalski praznik ne samo u Banjaluci, već i cijelom regionu, a mi ćemo se, kao domaćini, potruditi da sve goste dočekamo i ispratimo na dostojanstven načim, samo onako kako mi to znamo i umijemo – rekao je Vico Zeljković, prvi čovjek Organizacionog odbora.

Prva svečanost “Dana fudbala Republike Srpske” održana je u januaru 2012. godine u banjalučkoj “Akvani”, a od ideje do realizacije proteklo je jedva dvadesetak dana. Taj i takav entuzijazam danas je pretočen u manifestaciju kakva ne postoji na prostorima nekadašnje Jugoslavije, a čiji eho se čuo sve do Japana, Meksika, Španije, Italije, Austrije, Mađarske, Katara, Grčke…

-Ove godine planiramo da dodijelimo i tri Zlatne plakete Fudbalskog saveza Republike Srpske, ali ne bih dalje da otkrivam detalje. Već sada je interesovanje za “Dan fudbala Republike Srpske” veliko, a trudićemo se da cjelokupni tok manifestacije bude direktno prenošen na televiziji – dodao je Vico Zeljković.

Mnoga imena svjetskog fudbala prodefilovala su “crvenim tepihom” na svečanosti “Dan fudbala Republike Srpske”, među njima su: Dragan DŽajić, Predrag Mijatović, Velibor Bora Milutinović, Dragan Stojković, Ilija Petković, Dušan Maravić, Ilija Pantelić, Ivan Ćurković, Milorad Mažić, Safet Sušić, Mladen Krstajić, Savo Milošević, Mitar Mrkela, Velimir Sombolac, Zvezdan Terzić… Posthumno je odlikovan i Siniša Mihajlović.

Posebnu dimenziju svečanosti daće dvije internacionalne nagrade Zlatna povelja “Miljan Miljanić” za poduhvat i ostvarenja u fudbalu, kao i priznanje ambasador fudbala “dr Mihajlo Andrejević Andrejka”. Takođe, nagrada za životno djelo “dr Milan Jelić” nosi poseban ekskluzivitet, a dodjeljuje se zaslužnim članovima i ljudima koji su ostavili dubok trag u fudbalu Republike Srpske.

Standardno, po tradiciji, na “Danu fudbala Republike Srpske” dodjeljuju se nagrade u pet kategorija. Titula najboljeg fudbalera nosi naziv “Velimir Sombolac”, za najparspektivnijeg igrača “Srđan Kačar”, a za najboljeg fudbalskog radnika “Ilija Pantelić”. Najbolji trener u godini dobija priznanje “Ilija Miljuš”, dok laureat u sudijskoj branši postaje vlasnik priznanja pod imenom Ratko Kragulj.