Čedomir Ćulum, trener FK Sloboda iz Mrkonjić Grada po rezultatima njegovog kluba  u proteklom i proljećnom dijelu pretprošlog šampionata zasigurno zaslužuje sve pohavale za svoj rad. Iako je proljećnom dijelu pretprošlog šampionata, to bila prva njegovo trenersko samostalno vođenje tima sa „Luka“, ekipa je ostvarila odlične rezultate.

    -Prvi tim Slobode preuzeo sam 30. marta 2017.godine u 20. kolu Prve lige Republike Srpske. Klub se nalazio na 10. mjestu tabele sa 21 osvojenim bodom. Cilj uprave je bio opstanak u Prvoj ligi i sve aktivpsti u klubu bile su podređene tom cilju. U tom dijelu šampionata osvarili smo sedam pobeda, četiri nerješnena rezultata i dva poraza i zauzeli osmo mjesto.Na neki način bili smo u Ligi za opstanak“ ekipa  koja je igrala najljepši fudbal -kaže Ćulum.

Inače, trenerski poziv Ćulum je počeo u 33-oj godini života, nako uspješene karijere koju je završio u Rudaru iz Prijedora. Prve fudbalske korake naučio je u omladinskoj školi banjalučkog Bprca, a još je igrao za BSK, Slogu iz Trna, Kozaru iz Gradiške i mrkonjićku Slobodu.

-Na poziv Zorana Dragišića, koji mi je bio trener dok sam igrao u mrkonjićkoj Slobodi prihvatio sam da dužnost pomoćnog  trenera u banjalučkom Borcu. Odlaskom Dragišića sa kormila Borca otišao sam ja i svoj prvi samostalni trenerski posao započeo u Slobodi – kaže Ćulum.

I u zimskoj pauzi pretprošlog šampionata Srpske stiga je poziv iz Mrkonjić Grada da Ćulum preuzme brigu o prvom timu.

-Poziv da preuzmem brigu o provom timu Slobode  bio je za mene veliki izazov koji jednostavno nisam mogao odbiti. Olakšavajuća okolonost je bila što sam nekoliko godina igrao u Slobodi i odlično poznavao igrački kadar. To je bilo i presudno za postizanje dobrih rezultata u pretprošlom i prošlom šampionatu. Moram biti iskren da je mnogo teže biti trener nego igrač, jer za rezultate kluba si uvijek najodgovorniji. Sreća je da sam kao igrač imao priliku da radim sa mnogim poznatim trenerski imenima. Od svakog trenera sam naučio pozitivne, ali i negativne detalje u fudbalskoj igri. Ipak, nastojim da radim sa ekipom na svoj način i da preferiram svom stilu igre. Stalno se edukujem i pratim sva savremena kretanja u fudbalu u svijetu.Uspio sam da dobijem i UEF-inu A licencu. Po zanimanju sam profesor fizičkog vaspitanja i završavam magistarske studije na Državnom institutu fisjkulture(DIF) u Banjaluci. U fudbalu sam od malih nogu i moj život je vezan za fudbal – ističe Ćulum.

Uprava Slobode dala je odriješene ruke Ćulumu u stvaranju ekipe za šampionat 2017/18.godina. Amicije su bile da se stvori moćan i jak tim koji se može uhvatiti u koštac sa vodećim ekipma u Prvoj ligi Republike Srpske.

-Imali smo kvalitetnu i poletnu ekipu na početku šampionata i odmah sa nekoliko vezanih pobjeda  zasjeli na vrh tabele. Međutim, zbog teže povrede Miloša Srndovića ostali smo bez klasičnog napadača. Zatim je došla povreda Miloša Perovića i još nekoliko fudbalera što se odrazilo na našu igru, jer u rosteru nismo adekvatne zamjene. Pošto je ekipa skupila dovoljno bodova u jesenjem, odlučili smo da u proljećnom dijelu šamiponata podmladimo ekipu i damo šansu našim mladim fudbalerima da igarju za prvi tim. Bio je to pun pogodak, jer su mladi fudbaleri pokazali da se na njih može računati i da su budućnost kluba. Za jedan bod nam je izmakao plasman u „Ligu za prvaka“, pa smo morali da se „pretucamo“ u „Ligi za opstanak“.Uspijeli smo da osvojimo 39 bodova i da zauzemo sedmo mjesto na tabeli na kojem smo se nalazili i prije početka „Lige za opstanak“- kaže šef struke u mrkonjćkoj Slobodi Čedomir Ćulum.

Trener Čedomir Ćulum,  ističe da ga hrabri napredak u igri mladih fudbalera Slobode. Mjesto prvotimca izborili su Siniša Lazendić i Branko Peno, dok su zapaženu minutažu imali Duško Mitrić, Slavko Anđelić, Vučković i Antić, te Kovačević, Modić i Maksimović.

-Svi u klubu možemo biti zadovoljni ostvarenim učinkom u protekloj sezoni, kada se zna sve šta nam se dešavalo u završnici šamiponata. Teško nas je pogodila i bolest našeg dugogodišnjeg ekonoma Slobodana Obradovića Pobina, kojem svi želimo uspješeno liječenje i da nam se opet vrati na „Luke“. Pred nama je mnogo obaveza u narednmom šampionatu i vjerujem da će uprava kluba stvoriti optimalne uslove za takmičenje u Prvoj ligi RS. Ambicije kluba, a samim time i sklapanje ekipe zavisi od  ciljeva uprave koja treba da poboljša organizaciju u klubu, rad sa svim selekcijama, naročito u omladinskoj školi kaže Ćulum i najavljuje početak priprema za početak jula mjeseca.

Što se tiče igračkog kadra, za sada zvanično niko od fudbalera koji su nastupali u proljećenom dijelu šampionata nije tražio ispisnicu. Jedino se golman Kovačević vratio u matični klub Sarajevo i sa tom ekipom se nalazi na pripremama. Da li će i dalje biti u posuđen igrač u Slobodi zavisi od rukovodstva ekipe sa Koševa.

                                                        Slobodan Dakić

 ODUZIMANJE BODOVA

Ćulum tvrdi da ne želi da komentariše odluku nadležnih organa Fudbalskog saveza RS o oduzimanju šest bodova Slobodi zbog navodnog neigranja mlađih selekcija. Istina je da Sloboda imala mlađe selekcije(a ne kako neki tvrde i pišu u štampi), koje su odigrale po 16 utakmica, prije suspenzije Disciplinske komisije FS RS. Kaženjeni su jer u jesenjem i proljećnom dijelu šampionata nisu odigrali po jednu utakmcu, zbog zdravstevenih problema djece. Bilo, kako bilo na to je stavljena tačka. Nadeležnim u FS RS ostaje da dobro analiziraju sve svoje postupke u poslednjih nekoliko sezona kada je riječe o kažnjavanju ekipa i dvostrukmi stanadardima.