Fudbalski klubovi Crvena zvezda i Slavija iz Istočnog Sarajeva potpisali su danas sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji!

Sporazum je dio današnjeg Svesrpskog sabora Srbije i Republike Srpske, a potpisali su ga generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić i gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić.

-Zvezda je ponosna što učestvuje u Svesrpskom saboru. Zvezda je simbol srpstva, uvijek bila i biće. Danas ćemo potpisati sporazum sa našim prijateljima iz fudbalskog kluba Slavija iz Istočnog Sarajeva. Imali smo uvijek lijepu saradnju. Odigrali smo utakmicu povodom 100 godina postojanja kluba iz Sarajeva – rekao je Terzić na svečanosti na stadionu Rajko Mitić.

Malo je poznato da je porodica Karađorđević osnovala klub, podsjetio je Terzić.

-Zajedno sa narodom u Republici Srpskoj slavimo duplu krunu, naš karavan redovno posjeti sve gradove. Ponosni smo na uspjehe na sportskom terenu, ali i zbog toga što ogromna većina građana Republike Srpske navija za Zvezdu i pruža nam podršku. Zato imamo dodatnu obavezu jer znamo koliko radosti našoj braći preko Drine pričinjavaju. Volio bi da se saradnja ogleda u pogledu omladinske škole i usavršavanja trenera. Zvezda je klub za koji navija preko pet miliona ljudi, oni su se vezali i identifikovali sa pobjednikom. Kao najveći klub na ovim prostorima obaveza nam je da pomognemo gdje možemo – poručio je Terzić.

Gradonačelnik Ćosić rekao je da u ime delegacije Slavije ima zadovoljstvo da kaže da je u 116 godina dugoj istoriji ovo najveći uspeh za nas – prilika da ostvarimo saradnju sa najvećim klubom na ovim prostorima.

-To je značajno za sve naše građane i stanovnike Republike Srpske. Klub je osnovala porodica Karađorđević, bili smo stacionirani u centru Sarajeva, kod nekadašnje kasarne Maršal Tito, klub čiji je sistem bio osporen, kasnije smo se vratili, 2008. smo osvojili Kup Bosne i Hercegovine – istakao je Ćosić. Imamo evropsku prošlost i budućnost kluba, mnogo građana podržava Zvezdu i biće podrška svemu što radite, dodao je on.

-Siguran sam i ubeđen da ćemo uz podršku ljudi iz uprave doći do toga da se još mnogo djece priključi Slaviji i pojača tim koji će se vratiti na pobjedničke staze. Okolnosti su nas dovele do toga da igramo Prvu ligu Republike Srpske, solidno smo pozicionirani, ali vjerujem da ćemo se brzo vratiti u Premijer ligu BiH uz pomoć Zvezde biti pravi reprezent fudbala, kao što je Zvezda u Srbiji. Svesrpski sabor je prilika da pokažemo da smo jedinstveni u svemu. Gdje će bolje nego kada to rade Zvezda i Slavija – poručio je Ćosić.

Predstavnici klubova razmijenili su prigodne poklone, a Terzić je na poklon dobio dres Slavije. Na svečanosti su prisustvovali i predsjednik Zvezde Svetozar Mijailović, kao i legende kluba Vladimir Petrović Pižon, Dušan Savić, Jovan Aćimović i Boško Đurovski.