U Bijeljini uspiješno djeluje i radi Atletski klub Akademac. Iako nemaju svoje prostorije i adekvatnu stazu za treninge rezultati su izvanredni!
Zahvalnost entuzijazmu i ljubavi prema ovom sportu samih takmičara, entuzijazmu njihovih trenera kao i roditeljima koji izdvajaju sredstva za putovanja na takmičenje atletski sport u Gradu Bijeljini ima budućnost.
Zamjerke Gradskoj upravi što za ovaj klub izdvaja neznatna sredstva i ako su rezultati izvanredni.
Ema Kovač iz Bijeljine je najbolja atletičarka Republike Srpske za 2019. godinu u kategoriji “cicibanke”. Ona je na svečanosti atletskog saveza u Doboju proglašena najboljom.
Rođena je 2008 godine u Bijeljini, učenica je 6 razreda OŠ “Knez Ivo od Semberije”, a ovim sportom se bavi dvije godine. Učestvuje na raznim takmičenjima tek jednu godinu, a već je dvostruka šampionka BiH i četverostruka prvakinja Republike Srpske i apsolutna rekorderka BiH u  svojoj uzrasnoj kategoriji.
Februara prošle godine na međunarodnom krosu “Beli kros” za grad Bijeljinu je donijela zlatnu medalju. Nastavlja sa uspiješnim rezultatima i medalje osvaja na svakom takmičenju.
Na pojedinačnom prvenstvu BiH i Republike Srpske u Brčkom je bila dvostruka prvakinja BiH i Republike Srpske u najtežoj disciplini na 1.000 metara. U Čitluku na prvenstvu BiH osvojila je prvo mjesto i titulu prvakinje BiH u disciplini na 600 metara.
Na republičkom takmičenju  za starije uzrasne kategorije nastupila je za mlađe pionirke i osvojila prvo mjesto i titulu prvakinje za mlađe pionirke u disciplini na 6oo metara.
Na prvenstvu RepublikeSrpske u Banjaluci za cicibanke osvojila je prvo mjesto i titulu prvaka u disciplini na 6o metara. Isti dan u disciplini  na 200 metara je takođe pomela konkurenciju.
Povodom dana oslobođenja Beograda na međunarodnoj uličnoj trci pod nazivom “Trofej Beograda” osvojila je zlatnu medalju i zbog toga je joj  Atletski savez Republike dodjelio prestžnu nagradu.
U AK Akademac, i cijeloj Semberiji, Republici Srpskoj i BiH su ponosni na ovu mladu atletičarku, od koje se tek očekuje ono najveće…..
Mijodrag Jakovljević