Predsjednik Slobode Mladen Bosančić, ali svi ljubitelji fudbala u Novom Gradu sa velikim razočarenjem primili su odluku Drugostepene komisije za licenciranje Fudbalskog saveza Republike Srpske da nisu dobili licencu za takmičenje u Prvoj ligi i shodno Pravilniku o licenciranju izgubili su status prvoligaša, te će iduće takmičarske sezone nastupati u Drugoj ligi Republike Srpske, grupa zapad.

SLOBODA BEZ PRVE LIGE; NEMA BARAŽA U MODRIČI!

Novograđani su poslije katastrofalnih poplava sredinom maja došli u tešku situaciju.

Stadion “Mlakve” bio je poplavljen, oni su morali da odgađauju utakmice, ali su uprskog svim problemima prvenstvo priveli kraju.

Poslije Prvostepene komisije za licenciranje nisu dobili zeleno svjetlo, već su trebali da dostave dodatnu dokumentaciju, ali to nisu uradili.

– Jednostavno nismo imali mogućnost da prikupimo svu potrebnu papirologiju, ali isto tako da damo garanciju da ćemo tokom sezone raspolagati sa 300.000 do 400.000 maraka koliko je potrebno da se prvenstvo privede kraju. Ali, ne znam ko je od prvoligaša mogao da da tu garanciju i na kakav način. Iskren da budem nisam očekivao ovakvu odluku, jer smo se svi nadali da ćemo dobiti pomoć da saniramo štetu, ali ona nije došla ni od Fudbalskog saveza Republike Srpske, ni od Ministarstva porodice, omladine i sporta, ni od Vlade Republike Srpske – naglasio je Bosančić.

On je naglasio da Sloboda kao klub sa tradicijom dužom od 100 godina to ni po čemu nije zaslužio.

– Prethodnih godina mnogi klubovi su dobijali pomoć, ali ne za to što ih je pogodila elementarna nepogoda, već zato što nisu mogli da plate poreze ili neka druga dugovanja. Između ostalih tu su bili bijeljinski Radnik, Alfa Modriča, Rudar Prijedor, a nas niko da pogleda. Jasno je da ne možemo očekivati da uz nas bude samo opština Novi Grad, već smo očekivali da će nam još neko pomoći. Nije mi jasno zašto, možda im ja smetam, jer sam uspjevao u prethodne tri godine na razne načine da za klub godišnje obezbjedim u prosjeku po 300.000 maraka i bili smo u vrhu Prve lige – razočaran je Bosančić.

Prvi čovjek Novograđana ubijeđen je da će Sloboda ekspresno vratiti u eliti Srpske.

– Iz ovog ćemo izaći još jači. Siguran sam da ćemo se prošetati kroz Drugu ligu, a onda se ponovo vinuti u sam vrh fudbala Srpske – dodao je Bosančić.