Istorija na Gradskom stadionu je burna, ali slavna. Već su prohujala 44 ljeta, otkada je Borac prvi put zaigrao na međunarodnoj sceni. Preko Kupa Maršala Tita (Borac bio finalista) obezbjeđen je nastup u KPK (Kup pobjednika kupova).

Borac je bio miljenik žrijeba i za rivala je dobio Rimelanž iz Luksemburga. Debi u Evropi je bio kao iz snova. Silno motivisan prvim izlaskom na međunarodnu scenu, Borac je prosto razbio nedoraslog rivala i nanio mu pravu katastrofu – 9:0. Ostaće zapisano da je prvi gol za Borac na evropskoj sceni postigao Miloš Cetina u 6. minutu, a istinski junak premijernog međunarodnog nastupa bio je Muhamed Ibrahimbegović – Fišer, koji je bio neuhvatljiv za gostujuću odbranu i postigao čak pet pogodaka.

Naravno, revanš je predstavljao samo formalnost. Ali, tu utakmicu u sjenku je bacio incident u redovima Borca: došlo je do sukoba između trenera Borisa Marovića i fubalera Vladimira Ćulafića. Nakon ovoga Marović je napustio mjesto trenera Banjalučana, ali to se nije odrazilo na učinak fudbalera. Kao i u prvom meču, Borac je i u ovom susretu potpuno dominirao i domaćine počastio “petardom” – 1:5.

Nešto kasnije uslijedili su slavni mečevi sa Anderlehtom, i čuveni dueli u tom trenutku dva ponajbolja lijeva krila “starog kontinenta” Kovačevića i Resenbrika.

Ali o tome ćemo nekom drugom prilikom…..

Banjaluka, 17. septembar 1975.

BORAC – RIMELANŽ 9:0 (3:0)

Strijelci: 1:0 Cetina (6), 2:0 Ibrahimbegović (14), 3:0 Cetina (16), 4:0 Jurković (32), 5:0 Ibrahimbegović (48), 6:0 Ibrahimbegović (57), 7:0 Ibrahimbegović (58), 8:0 Cetina (60), 9:0 Ibrahimbegović (73). Stadion: Gradski u Banjaluci. Gledalaca: 8 000. Sudija: Kasa (Malta). Pomoćnici: Desire i Gulija (obojica sa Malte). Žuti kartoni: Vidačak i Jurković (Borac).

Borac: Ađanski, Vukelja (Marjanović), Kušmić, Vidačak, Brnjac, Cetina, Ćulafić (Jurković), Smileski, Ibrahimbegović, Kreso, Kovačević.

Rimelanž: Bodeon, Šliter, Pavlovski, Lesinski, Esenbart, Turčik, R. Kardoni, Fumanti (Aneli), Lomber, F. Kardoni, Bauer (Roman).