Vjerovali ili ne, probudio se i Dino Begić!

Iznenađen, kako to zna biti neko iz dugog i slatkoga sna, iznenađen što se, ”već” igraju posljednji mečevi u BH Telekom ligi BiH i bliži kraj takmičenja čiji je dignitet i regularnost ugrozio upravo Begić dugim snom započetim jesenas iz koga se tek sada probudio.

Svjestan je Dino Begić da je spavanjem omogućio prvim saradnicima, ogrezlim u kriminal bespovratno uništenje regularnosti i digniteta fudbalskih takmičenja. Probuđen iz sna sazvao je Begić i održao u Tarčinu 4. aprila zajednički sastanak rukovodstva, administracije i komisija FS BiH.

Desna ruka u njegovanju kriminala su mu od dolaska na čelo bili bijeljinski kriminalci, među kojima i pravosnažno osuđivani za teška krivična djela pljačke stotina hiljada KM iz budžeta fudbalskih organizacija. Ne čudi što Begića zamjenjuje i u njegovoj odsutnosti sastanke vodi baš bijeljinac Milorad Sofrenić, narod je najčešće u pravu pa i kada kaže, s kim si takav si, logično. Sastanku su pored Begića i neprikosnovenog Sofrenića prisustvovali, drugi podpredsjednik i generalni sekretar Beusan i Baković, izvršni direktori sektora za sport i administraciju, Pilav i Džemidžić, kao i sekretara Izvršnog odbora FS BiH u liku Nihada Hodžića.

Da ne bude zabune, Begić ima na raspolaganju brojnu administraciju, pored koje su sastanku prisustvovali i članovi Disciplinske, Apelacione, Prvostepene i Drugostepene komisije za licenciranje klubova, komiteti i komisija za stadione i bezbjednost, za sudije i suđenje i takmičenje. Okupio je Begić najodgovornije jer potpuno gubi kontrolu, a  i ovo prvenstvo u BH Telekom Premijer ligi BiH, kao sva druga, koja vode entitetski savezi, davno su izgubila regularnost i dignitet. Jasno je Begiću da je regularnost bespovratno otišla, u polusezoni su zbog reketiranja, suđenje napustila dvojica najboljih sudija sa FIFA liste. ”Krpanje” utakmica Premijer lige sa nekoliko izreketiranih ”perspektivnih” sudija sa nižih liga, je izazvalo smijeh i otjeralo sa tribina od Banjaluke do Gabele, i dio najupornijih fudbalskih zaljubljenika.

Kako drugačije tumačiti činjenicu da se sudija Dragan Petrović “šetka” po bh terenima sa FIFA znakom, a nije međunarodni sudija! Sakrili su učesnici u organizovanom kriminalu iz FS BiH od javnosti, pismenu obavijest UEFA da Dragan Petrović, nema pravo suditi međunarodne utakmice, jer ne zna engleski jezik.

Ko je zaštitio i provukao Petrovića nakon viđenog jesenas u Gabeli, između GOŠKA i Širokog? Umjesto suspenzije, o nečijem trošku je otputovao na petnaestodnevno ljetovanje, po povratku ga je čekalo Uvjerenje o ”poznavanju” engleskog jezika i FIFA znak. Potom je direktno  uticao na konačne rezultate prvenstvenih  utakmica, među kojima je posljednji derbi između Zrinjskog i Želje u Mostaru.

Zaključak je da se Blaž Slišković našao na udaru fudbalske mafije ili primjerenije rečeno organizovane razbojničke bande, kada je ukazao, tiho i neuporedivo blaže na kriminal službenih lica, od onoga što sadrže zaključci Begićevih prijedloga koje su poslušnici usvojili.

Podsjećamo Begićeva ”elita” navedena na početku teksta, je na sjednici pod njegovim ili Sofrenićevim predsjedavanjem  zaključila:

– Neophodnost funkcionalnije komunikacije i koordinacije administracije sa komitetima i komisijama; zaključujemo da Begić i saradnici nakon toliko godina primjećuju da ”ništa” između njih ne funkcioniše, jasan je razlog, na odgovornim mjestima su, umjesto fakultetski obrazovanih, KV majstori.

– Komiteti/komisije imaju potpunu samostalnost, ali odgovornost svih pojedinaca i komiteta i komisija podići na viši nivo; prema nekim saznanjima kadrovi se nisu snašli na  mjestima za koja se traže fakultetske diplome, penzije su zaradili obavljajući poslove tesara i drugih poslova kao priučene zanatlije,

– Intenzivirati edukaciju službenih lica (sudije, kontrolori suđenja i delegati); među delegatima su brojni više puta presuđivani za najteža krivična djela pljački stotina hiljada KM iz budžeta fudbalskih organizacija koja su priznali. Pouzdano se zna da su presuđeni kriminalci pod zaštitom predsjednika entitetskih i FS BiH. Lica bez položenog pripravničkog sudijskog ispita su kontrolori suđenja na utakmicama Premijer lige BiH. Za takve ne vrijedi intenzitet edukacije koji je za službenih lica ipak trebalo vršiti na početku umjesto na kraju prvenstvene sezone. Posljedica neregularnosti i izgubljenog digniteta je najvećim dijelom posljedica  namjere a ne neznanja,

– Zajednička spremnost da se na adekvatan način zaštiti regularnost i dignitet takmičenja;  je bespredmetan zaključak jer su potpuno uništeni regularnost i dignitet takmičenja u BH Telekom Premijer ligi BiH. Najveću odgovornost za neregularnost i ugrožen dignitet takmičenja snosi predsjednik FS BiH Elvedin Begić.

Zaključak je moralan čin i jedino rješenje za BiH fudbal je odlazak Elvedina Begića sa mjesta predsjednika FS BiH,  raspuštanje Skupština svih nivoa i raspisivanje izbora svih nivoa od PFS/Kantona preko FS/NS RS, FBiH do FS BiH.

Sudijsko fudbalska mafija FS BiH je oduzela FIFA znak sudiji Alečkoviću, montirajući mu najteža krivična djela sa tim ciljem za koja ga je pravosuđe oslobodilo. Određene oblike,  pa i polnog nasilja  i diskriminacije, doživljavaju fudbalske sudije ženskog pola u FS BiH o čemu je progovorila i sudija sa FIFA znakom, Tanja Račić.

Račićeva je sve opisala u službenom obraćanju nadležnima, od modrica zadobijenih po tijelu od posljedica nasilja kordinatora direktora i rukovodioca iz ili oko Komiteta za sudije i suđenje FS BiH. Reagovala je i UEFA, a skidanje sa FIFA lista sudija Premijer lige BiH Edina Jakupovića i Ognjena Valjića nakon odbijanja da daju reket  članu Komiteta i Komisije za sudije i suđenje FS BiH je dovelo do potpunog nepovjerenja UEFA u odgovorne u Komitetu za sudije i suđenje i FS BiH. Zbog nasilnika i reketaša u Komitetu  i Komisiji FS BiH, UEFA je uskratila sredstva čiji iznos može premašiti i 10 miliona KM.

Mnogo je razloga da Begić ode, poruka svih je odlazi i povedi sve saradnike, baš sve do jednoga…..