Fudbaleri Zrinjskog tri godine zaredom su šampioni BiH, a njihova dominacija poklopila se sa dolaskom Nemanje Bilbije u redove “plemića”. Mostarci su i ove sezone među glavnim kandidatima za titulu, a Bilbija njihova lokomotiva s obzirom na to da je u samo 15 kola postigao 12 golova.

Takav učinak već sada je osjetno bolji od prošlogodišnjeg (12, 7) i iz sezone 2015/16. (10, 13). Kao fudbaler Borca, Sarajeva i Zrinjskog postigao je okruglo 70 golova u Premijer ligi i nalazi se na četvrtom mjestu vječne liste strijelaca.

– Cilj mi je da ove sezone prestignem trećeplasiranog Feđu Dudića, koji je postigao pet pogodaka više. Potom ću pokušati da “dohvatim” drugoplasiranog Stevu Nikolića (94), a onda i legendarnog Vagnera, koji je prvi sa 125 pogodaka – rekao je Bilbija.

Iako ste svake godine u vrhu liste strijelaca, ipak niste klasični napadač?

Moja prirodna pozicija je, u stvari, odmah iza napadača. Nisam pravi golgeter, ali volim da zatresem mrežu. Volim da imam loptu u nogama jer tada najbolje mogu da osjetim šta treba da uradim. Mislim da mi je to i jedna od boljih strana, dobar pregled igre i razmišljanje unaprijed.

Kako biste u nekoliko rečenica opisali svoju dosadašnju karijeru?

Mislim da sam, s obzirom na okolnosti koje su me pratile na samom početku, uradio dosta. Mogao sam, naravno, i bolje, nije to tajna, ali, generalno, zadovoljan sam. Mada, još mi je rano da sumiram karijeru jer ne razmišljam o penziji. Imao sam ponude iz inostranstva, ali uglavnom od ekipa koje nisu imale prevelike ambicije. Ko zna, možda pravi poziv tek uslijedi.

Koliko je dolazak u Zrinjski bio pravi potez u Vašoj karijeri?

Ovdje sam već tri godine i činjenica je da me je igranje u Zrinjskom preporodilo. U svemu tome imao sam i sreću da dođem u sredinu koja me je natjerala da napredujem. Mostar je i sjajan grad, ima odličnu klimu i za mene je, uz Banjaluku, najljepši.

Čini se da je rad sa Blažom Sliškovićem dosta uticao da podignete kvalitet igre?

-Nema tu puno mudrosti, dao mi je veliku slobodu i imao otpočetka veliko povjerenje u mene. Neosporno je da ima ogromne zasluge za moj napredak.

Uz Sliškovića, ko je još uticao na Vaš razvoj?

Jednog čovjeka ću uvijek posebno spominjati kao ključnog za cijelu moju karijeru. To je Vlado Jagodić, koji je prepoznao moj talenat i prvi mi dao priliku da zaigram u seniorskoj konkurenciji. Osim njega, imao sam još dosta trenera, svaki mi je nešto ostavio i od svakog sam ponešto naučio.

 Za kraj, da li i koliko pratite Borac?

Kako da ne, to je moj klub. Vidim da na Gradskom stadionu duvaju neki novi vjetrovi i vidjećemo da li su se stvari pomjerile sa mrtve tačke. Ne sumnjam u njihov povratak u Premijer ligu. Želim, naravno, da jednog dana završim karijeru tamo gdje sam i počeo – na Gradskom stadionu.

Za mladu reprezentaciju BiH odigrali ste 22 utakmice, dali devet golova, a za seniorsku, i pored svih ovih dobrih partija, samo jednu, tačnije svega nekoliko minuta. Nadate li se još pozivu selektora Roberta Prosinečkog?

I dalje se nadam da bih mogao da zaigram za seniorsku reprezentaciju, ali mislim da od toga neće biti ništa. Nemojte mene da pitate zašto je to tako – poručio je Bilbija.

Sjajni fudbaler Zrinjskog danas slavi 28. rođendan, koji će obilježiti u društvu najdražih, supruge Sanje i sina Jakova.

– Dok sam bio mlađi, volio sam da slavim sa prijateljima, a sada, kada mi je tu porodica, nekako sam mirniji uz njih. Supruga i sin su sa mnom u Mostaru, mnogo mi znači njihovo prisustvo i možda je i to razlog mojih dobrih partija – rekao je Bilbija.

“Glas Srpske”