Lovni turizam je jedan veliki od brojnih potenicijala Republike Srpske. To su shvatili u mrkonjićkom Lovačkom udruženju „Lisina“, pa su svoja lovišta otvorili i za lovce iz inostranstva. U Mliništima je organizovan komercijalni lov na medvjeda, a jedan Amerikanac je odstrijelio mrkog medvjeda.
Riječ je o lovcu iz Sent Lujsa Kris Džeksonu, koji je odstrijelio mrkog medvjeda na lokalitetu Mliništa. Bila je to izazovna lovačka avantura za Amerikanca koji je nakon sedam noći čekanja uspio da ostrijeli kapitalni primjerak medvjeda. Impresioniran je trofejom iz lovišta u Republici Srpskoj.
-Dugo sam lovac i učestovao sam u lovu na medvjda u više zemalja.Uspio sam u Sjedinjenim Američkim Državama da ostrijelim tri medvjeda. Medvjed kojeg sam odstrelio u Mliništima u Republci Srpskoj je posebno kapitalan primjerak. Zadovoljan sam sa krznom medvjeda, jer se radi o strarijem medvjedu i mi lovci vodimo računa o tome. Oduševljen sam prirodom u ovom kraju, uređenim lovištima i jako ljubaznim ljudima i lovcima iz Mrkonjić Grada. Sigurno ću opet doći sa svojim kolegama, lovcima iz Amerike da lovim ovdje – rekao je Džekson.

Lovac iz Banjaluke Milan Stanković, član Lovačkog udruženja „Lisina“ iz Mrkonjić Grada priča da nije bilo lako odstrijeliti medvjeda na Mliništima.
-To je lovačka sreća, sigurno i znanje. Sedam dana i noći smo čekali na čeki u Mliništima medvjeda. Pošto je temperatura porasla divljač se udaljila od čeke. I kada smo pomislili da od lova neće biti ništa, poslednje, sedme noći mečka je došla na „mrcinište“. Iskusni lovac Kris Džekson bio je precizan i uspio je da odstrijeli medvjeda. Njegova sreća je bila neizmjerna, radovo se kao malo dijete – priča Stanković.
Predsjednik Lovačkog udruženja „Lsina“ iz Mrkonjić Grada Drago Pavlović napominje da je lovno područje mrkonjićke opštine, prostor planine Manjača, Čemernica i Lisina bogat krupnom divljači što je značajan potencijal, naročito iskoristiv u turizmu.
-To je značajan potencijal koji se može iskoristiti u obogaćivanju turističke ponude našeg kraja. Komercijalni, lovni turizam u svijetu ima sve više poklonika. To su uglavnom lovci sa „dubokim“ džepom koji vole avanturizam, lijepu prirodu i velike izozove u lovu- kaže Pavlović.
Zanimljivo je da je lovačka ekspedicija sa Kris Džeksonom, u kojoj su bili i lovci iz Makedonije i Srbije petnaestak dana boravila u Tursitičklom centru „Balkana“ i odatle svake noći odlazila u lov na medvjeda u Mliništima.
-Da bi se odstrijelio medvjed potrebno je petnaestak dana pripreme. Toliko su ovi lovci boravili kod nas i osim same nadoknade za odstijeljenog medvjeda, dobit je višestruka i za ugostiteljstvo. Naše lovačko udruženje organizovalo je komercijalni lov na mrkog medvjda, jer se broj medvjeda u poslednje tri, četiri godine povećao i počeo praviti štete mješatanima napadajući stoku. Za odstrel su planirana tri medvjeda, a lovištu bi ostalo još dvadesetak životinja. Za lov u našim lovištima, sve više vlada interes lovaca iz zapadnoevropskih zemlja i Amerike – tvrdi Pavlović.
Zanimljivo je da se cijena odstrela određuje, prema trofejnoj vrijednosti divljači i kreće s e od dvije do deset hiljada evra.

Tekst i foto: Slobodan Dakić