Nagledali smo se proteklih godina mnogo cirkusa u fudbalu Srpske, a kada bi sve nabrajali trebali bi dani i dani. Najnoviji nam dolazi iz Područnog fudbalskog saveza Bijeljina, a čiji je predsjednik Radika Marić, dobro poznato fudbalsko lice. Ono što izgleda nije moguće u drugim savezima, to kod Radike može.

Slučaj OFK “Janja 2009” je zaista nevjerovatan. Ekipa koja je prošle sezone osvojila samo 4 boda (1 pobjeda i 1 neriješen rezultat), sa gol razlikom 33: 133, ostala je u Regionalnoj ligi, grupa “istok”, jer su odustale ekipe Ljeskovac i Šekovići. Međutim, od starta ovogodišnje sezone, OFK Janja 2009 pravi “probleme”.

Prvo kolo su odgodili sa Bratstvom iz Bratunca, da bi u 2. kolu poraženi, sa osmoricom igrača, na domaćem terenu od Podrinja sa 11:0. U narednom 3. kolu, Janjarci su igrali sa 12 igrača u Brčkom protiv Lokomotive i doživjeli ubjedljiv poraz od 0:10. U sljedećem 4. kolu, fudbaleri iz Janje nisu se pojavili na domaćem terenu protiv Lokanja, pa je utakmica registrovana službenim rezultatom 0:3. Potom je uslijedio odgođeni meč sa Bratstvom, koji se trebao igrati u srijedu, 04.09., ali se domaća ekipa pojavila samo sa petoricom, tako da nije utakmica odigrana, a komesar za takmičenje i ovu utakmicu je registrovao 0:3, a time je klub iz Janje, zbog dva neopravdana nedolaska na utakmicu, morao biti izbačen iz daljeg takmičenja.

I pored toga, OFK Janja 2009 igra i sljedeću utakmicu 5. kola i to u Breziku, sa sedmoricom fudbalera, gdje su poraženi sa 0:6.

Prema našim informacijama, iz PFS Bijeljina su “obećali” da će “riješiti” njihov slučaj i da će nastaviti igrati iako su pravila jasna i član 64. Pravilnika o fudbalskim takmičenjima FSRS:

– Smatraće se da je klub odustao od takmičenja u rangu takmičenja u kojem nastupa, ako usljed svoje krivice nije odigrao 2 (dvije) utakmice u toku takmičarske sezone.

PFS Bijeljina je dio Fudbalskog saveza RS, ali nije ovo prvi slučaj da u savezu, kojim rukovodi Radika Marić, radi mimo “fudbalskih propisa”, koji je propisala krovni fudbalski savez, o čemu smo pisali još 2020. godine. https://pravdabl.com/pfs-bijeljina-nije-u-fsrs/