Bio je ubjedljivo najmlađi trener u Premijer ligi BiH, sa 22 godine, uspio je na zelenom terenu izboriti opstanak, a sada ruši sve barijere u eliti Republike Srpske!

Njegovo ime je Vladimir Ilić, Šef stručnog štaba FK Krupa, ekipe koja “melje” ove jeseni sve rivale. Niz za poštovanje, pa čak i da bude prekinut u vikendu pred nama, jer ostvaren je skor od devet pobjeda iz toliko utakmica.

Za poštovanje!

Svakako da je pečat cijeloj priči dao upravo Vladimir Ilić, koji zajedno sa svojim stručnim štabom, ne samo da radi pravi posao, već u teškom vremenu vraća vjeru u srpski fudbal, da se radom može nešto napraviti.

I može…..

– Početak je bio težak, kao i svaki. Znate kako smo ostali bez Premijer lige BiH, na početku imali smo samo četiri igrača. Počeli smo sklapati mozaik, doveli uglavnom igrače iz naše regije, uz 2-3 provjerena imena, i krenuli sa radom. Pripremni period nije dao naslutiti da bi takmičarski dio mogao biti ovako uspješan, jer tražili smo se, tražili viziju, ideju, koju nije bilo lako naći…..Međutim, od prvog kola, krenulo je sve, nekako stihijski, kliknulo nam je svima u glavama. Ponekad nas je i sreća pratila, ali kako kažu, ona uvijek prati hrabre, a mi to jesmo bili! Impresivno djeluje za sada, pišemo istoriju klupsku, ali i fudbala Srpske, ali ne mislimo stati. Tu nemislim na rezultat, koji nije primaran, već na jednu novu fudbalsku filozofiju, koju pokušavamo ugraditi i usaditi svima onima koji žele da igraju u Krupi na Vrbasu. Dakle, nema neikakve euforije, čvrsto stojimo na zemlji, stručni štab, Upava, igrači, svi znamo šta i kako ćemo dalje – ističe Vladimir Ilić u razgovoru za naš portal Vladimir Ilić.

A, kako sam ističe, kliknulo im je svima u glavi, ali ne slučajno….

– I posljednji derbi duel sa Zvijezdom 09 pokazao je da imamo veoma jak i izražen mentalni karakter, kao ekipa! Od devet utakmica šest smo dobili u nastavku, da li preokretom, ili golom koji je odlučio pobjednika, a to nije mala stvar. Sve su to elementi koji nas čine ponosnim, jer može jednom ili dva puta a se zalomi, ali šest puta već neće. Jesenja titula je blizu, i očekujemo je u Krupi na Vrbasu, ali onaj krajnji cilj je još uvijek daleko….. – napominje Vladimir.

A, viziju već ima, i to kakvu!

– Definitvno ove zime biće pojačanja, ali neće to biti zvučna imena. Naša skauting služba prati preko 50 mladih igrača sa naših prostora, sa nekim je već i dogovorena saradnja, neki će dobiti poziv da dođu u Krupu, i to je put kojim ćemo ići u budućnost. Stvarati igrače, jer to smo radili i u nekom ranijem periodu, jedno vrijeme odustali smo od te vizije, i sve ste vidjeli. To je jedini ispravan put da možemo dalje.

Prva liga Republike Srpske jeste izazov, ali i sam Vladimir napominje, da mnoge stvari mogu uvijek bolje.

– Elita jeste dobra za razvoj mladih igrača, ali rak rana je infrastruktura. Na nekim stadionima je gotovo nemoguće igrati, i tu nema napretka, ni za ekipu ni za te mlade igrače. Svi zajedno moramo učiniti taj dodatni napor, kako bi se napravio taj iskorak, i kako bi u bliskoj budućnosti dobili terene kakave zaslužujemo.

A, već za vikend, nova fudbalska priča, novi spektakl, gostovanje kod odlične Omarske, gdje se očekuje najmanje 2.000 gledalaca.

– U pripremnom periodu igrali smo sa Omarskom i poraženi smo, ali daleko je to od današnjeg stanja stvari u obje ekipe. Novitet će biti ambijent, broj gledalaca koji daleko premašuje ono što vidimo u Prvoj ligi Srpske, i sa te strane malo se plašim da ne podlegnemo toj euforiji. Smatram da imamo kvalitet, imaju i oni, pogotovo u igi naprijed, mogla bi to biti prava utakmica, derbi koji svi sa nestrpljenjem isčekujemo. Za ovakve stvari se radi, živi i trenira cijelu godinu.

Iako je tek život, pa i onaj trenerski pred njim, već sada iza sebe ima dosta toga, čime se može pohvaliti, ostaviti u amanet onima koji dolaze. Akako sam kaže, biće toga još….

– Sve ambicije vezane su za sada za Krupu. Hoću da napravim što bolji plasman, da jednog dana uđem u Premijer ligu BiH, napravim i tu rezultat, a onda negdje dalje, krajni cilj, daleko, daleko odavde….. – ostao je zagonetan Vladimir Ilić, čovjek, momak o kojem se već sada priča sa strahopoštovanjem.

LIČNA KARTA

IME: Vladimir

PREZIME: Ilić

DATUM ROĐENJA: 20. jula 1998.

IGRAČKA KARIJERA: FK Krupa (završio 2019), FK Borac (kadetska selekcija 2 godine)

TRENERSKA KARIJERA: FK Krupa (pomoćnik Zoranu Mariću i Velimiru Stojniću), prvi trener, od jeseni 2020. godine.

TRENERSKE LICENCE: Posjeduje B, na putu da stekne A licencu

JEZICI: Engleski i njemački

KLUB ZA KOJI NAVIJA: FK Crvena zvezda

TRENERSKI UZOR: Pepe Gvardiola

ZEMLJA U KOJOJ BI VOLIO RADITI: Španija