Naš portal je u posjedu dokumenta Fudbalskog saveza BiH, br. 02-478-1/24 od 19.02.2024. godine, a koji je potpisao generalni sekretar Adnan Džemidžić, kojim se obavještavaju Kantonalni odnosno Županijski savezi o proceduri uplate sredstava iz UEFA programa solidarnosti za klupski omladinski razvoj nogometa/fudbala u takmičarskoj sezoni 2022/23.

Ovo obavještenje je uslijedilo nakon odluke komiteta za hitnost FSBiH od 12.01.2024. godine, kojom je utvrđen način raspodjele na osnovu principa da se dio sredstava dodjeljuje niželigaškim omladinskim klubovima, preko Kantonalnih/Županijskih saveza i to svakom savezu se isplaćuje 36.125 evra (70.654,36 KM).

Evropska fudbalska federacija (UEFA) je u okviru programa solidarnosti za razvoj omladinskog fudbala za sezonu 202/23. dodijelila određena sredstva za klubove omladinskih liga, koja su namijenjena za podršku aktivnostima razvoja omladinskog fudbala u skladu sa relevantnim propisima i propozicijama UEFA, stoji između ostalog u dopisu FSBiH.

Prema našim informacijama, Područni savezi na teritoriji Republike Srpske nisu doznačena ova namjenska sredstva od UEFA za niželigaške omladinske klubove. Postavlja se logično pitanje, ko je kriv i zbog čega su pare doznačene savezima u Federaciji, ali ne i u Republici Srpskoj.