Čelnici Fudbalskog kluba Krupa predvođeni članom upravnog odbora Dragomirom Ilićem upriličili su u poslijepodnevnim časovima posjetu Manastiru Svetog Nauma u Ohridu.

U posjeti Manastiru sagrađenom 895. godine bio je stručni štab u sastavu: Slobodan Starčević, Damir Špica, Marko Mazalica i Mirando Petrić, direktor Miroslav Balaban i prijatelji kluba Miodrag Morača i Robert Zrilić.

Iskoristili smo slobodno vrijeme poslije utakmice sa Renovom da posjetimo Manastir Svetog Nauma Ohridskog koji se nalazi u blizini granice sa Albanijom. Željeli smo duhovno da se nadahnemo i ovo je za nas jedno novo iskustvo, uživali smo u manastirskom okruženju i unutrašnjosti, odnosno ljepoti prirode u ovim krajevima Makedonije na krajnjem jugu – istakao je Dragomir Ilić.

Sveti Naum je manastir u Makedoniji, na jugoistočnoj obali Ohridskog jezera.

Manastir je pred kraj svog života 895. osnovao Sveti Naum, saradnik Svetog Klimenta Ohridskog. Manastirska crkva orginalno posvećena Svetim arhanđelima Mihaelu i Gabrijelu, podignuta je 900 godine. U manastiru je proveo posljednje godine svog života Sveti Naum, tu i sahranjen 910. godine. Manastir i crkva, doživjeli su tokom vremena, brojne promjene, današnji izgled crkve potiče iz 16. vijeka, sa brojnim promjenama iz kasnijih vijekova i restauracijama iz 20. vijeka, Manastir više nije u vjerskoj funkciji, već je pretvoren u muzejsko turistički objekt, samo se manastirska crkva koristi kao vjerski objekt.

Udaljen je 29 kilometara južnije od Ohrida, neposredno uz albansku granicu, na visokoj stijeni iznad jezera. Zbog atraktivnog izgleda, popularna je izletnička destinacija, tako da je uz njega podignut hotel i ugostiteljski objekti. U neposrednoj blizini nalaze se izvori Crnog Drima (najveći i najatraktivniji dotok vode u Ohridsko jezero). Oni se sastoje od 30 podvodnih i 15 površinskih izvora (ukupni kapacitet ovih vodotokova je 7,5 kubika vode u sekundi. Ovi izvori stvaraju malo jezero površine oko 30 hektara (najveće dubine 3,5 metra), na njemu su dva manja ostrva.

Manastir Svetog Nauma kod Ohrida je jedan od najznačajnijih manastira u Makedoniji. Grob Svetog Nauma se nalazi u desnom krilu crkve, u posebnom manjem prostoru. Prema legendi ako se nasloni glava na grob čuje se bitje srca Svetog Nauma.